EDDERKOPPENE: Hafiz Mohammad Saeed (t.v) og Maulana Masood Azhar kan være de største edderkoppene i det globale terrornettverket Osama bin Laden får æren for. Kashmir-gruppene har vokst enormt de siste tiårene, og eksporterer terrorister til hele verden - også Norge.
EDDERKOPPENE: Hafiz Mohammad Saeed (t.v) og Maulana Masood Azhar kan være de største edderkoppene i det globale terrornettverket Osama bin Laden får æren for. Kashmir-gruppene har vokst enormt de siste tiårene, og eksporterer terrorister til hele verden - også Norge.Vis mer

Har trent og halshugget nordmenn

Terroren i Mumbai er bare toppen av isfjellet. «Ukjent gruppering» kan være edderkoppen i al-Qaida-nettet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terrorgrupperingen bak forrige ukes aksjon i Mumbai er trolig en av de mektigste, best organiserte og farligste i verden.

Det kan være selve edderkoppen i al-Qaida-nettverket, og har forgreninger over hele verden. Også i Norge, der flere personer fra det norsk-pakistanske miljøet skal ha fått opplæring på treningsleire i Pakistan.

Og mens Taliban og restene av Osama bin-Ladens al-Qaida-krigere er bundet opp i Afghanistan og Irak, har edderkoppen vokst seg stadig mektigere i ly av kaoset som har preget hjemmebasen Pakistan.

Global terror
Indiske myndigheter mener terrorbrorskapene Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammed (JeM) og Jamaat-ud-Dawa (JuD) står bak mystiske og ukjente «Deccan Mujahedin» som påtok seg skylda for angrepet i Mumbai.

Den eneste overlevende terroristen skal ifølge indiske myndigheter bekrefte sin tilhørighet til Lashkar-e-Tayyiba. Organisasjonen er tett knyttet til de to andre. Sammen knyttes de til noen av de mest voldsomme og oppsiktsvekkende terroraksjoner verden har sett de to siste tiårene:

Drapet på to CIA-arbeidere utenfor hovedkvarteret i Washington D.C i 1993
• Kidnappingen og halshuggingen av nordmannen Hans Kristian Ostrø Kashmir i 1995
• Kidnappingen av fem andre turister i samme aksjon. Fire av dem ble trolig drept
• Kapringen av et Air India-fly og drapet på et gissel i 1999
• Bombingen av det indiske lokalparlamentet i Kashmir i 2001, der 71 ble drept.
• Angrepet på det indiske parlamentet i 2001, der 12 ble drept.
• Skobomberen Richard Reids mislykkede bombeaksjon på American Airline flight 63 i 2001
• Kidnappingen og drapet på journalisten Daniel Pearl i 2002
• Bombeplanene mot atomkraftverk i Australia i 2003
London-bombene i 2005, der 52 ble drept
• Planene om å sprenge titalls passasjerfly i lufta mellom Storbritannia og USA i 2006
Togbombene i Mumbai i 2006, der 211 mistet livet

Nordmenn på treningsleir
Medlemmer av Lashkar-e-Tayyiba skal ha trent eller kjempet i Tsjetsjenia, Bosnia, Irak, Midtøsten og på Filippinene. Gruppen har et stort internasjonalt nettverk som støtter dem både med penger og rekrutter.

Flere nordmenn har vært på treningsleir med gruppen. Det kunne Dagbladet fastslå  i 2006. Oppholdet ble overfor Dagbladet beskrevet som en kombinert religiøs og militant treningsleir.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville den gangen ikke kommentere Dagbladets opplysninger om at den mektige terrororganisasjonen har tilknytning til Norge.

Bhatti var mistenkt
Senere samme år kunne nyhetsmagasinet Newsweek melde om nye nordmenn på treningsleir. Denne gangen bekreftet av al-Qaida-topper i fangenskap på Guantanamo-basen.

Men under rettssaken mot den da terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti (30) kom det frem at PST mistenkte Bhatti for å ha vært på treningsleir i Pakistan hos nettopp Lashkar-e-Tayyiba.

Bhatti selv hevdet derimot at en bekjent hadde trent med terrorgruppen. Bhatti ble ikke dømt for terrorisme, men fikk åtte års forvaring for drapsforsøk og skuddene mot den jødiske synagogen i Oslo.

At det pågår rekruttering til islamistiske terrororganisasjoner og bevegelser i Norge kunne Dagbladet avsløre forrige uke, noe PST også bekrefter.

Norske imamer skal ha forsøkt å verve selvmordsbombere ved asylmottak rundt om i landet. Om de representerer en eller flere av gruppene i det Kashmir-baserte nettverket er imidlertid helt ukjent.

Utspring i Kashmir
Lenge før ordene «al-Qaida» og «krigen mot terror» ga mening, var islamistene i LeT, JeM og JuD i full gang med å spinne sitt eget terrornettverk. Deres hovedmål er å kaste India ut av Kashmir. Men det stopper ikke der.

LeT og JuD har gjort det klart at neste steg er islamistisk styresett i hele India, Sør- og Sentral-Asia. Deretter kommer global jihad. India, USA og Israel er naturlig nok de største fiendene. Metodene er svært brutale.

Ble halshugget
Det fikk også Norge oppleve i midten av august 1995. 27-årige Hans Christian Ostrø ble funnet halshugget etter en drøy måned i fangenskap i Kashmir.

Ostrø befant seg på tur i fjellområdene i Kashmir da han og fem andre turister ble tatt til fange av den da ukjente Al-Faran-geriljaen.

Islamistene krevde at India friga en av de mest beryktede lederskikkelsene blant islamistene, Maulana Masood Azhar.

India nektet, og gisselaksjonen trakk ut. Ostrø ble det første offeret, angivelig fordi han forsøkte å rømme.

Amerikaneren John Childs greide å flykte fra gruppa, mens de fire andre, britene Paul Wells og Keith Mangan, amerikaneren Donald Hutchings og tyskeren Dirk Hassert, er aldri blitt funnet.

Kapret fly
Først i 1999 lykkes terroristene i å få India til å slippe Azhar. Det etter at de kapret Indian Airlines rute 814, og knivdrepte ett av gislene mens flyet stod på flyplassen i Taliban-styrte Kandahar.

Azhar er i dag opphavet til en rekke særgrupper innen nettverket, og leder selv storaktøren  Jaish-e-Mohammed (JeM). Han skal ha bånd både til Osama bin Laden og Taliban.

Gudfaren
Det samme har professor Hafiz Mohammad Saeed - kanskje den største edderkoppen i nettverket. Siden 1987 har han ledet organisasjonene som i dag er kjent som Jamaat-ud-Dawa (JuD) og Lashkar-e-Tayyiba (LeT). Den sistnevnte regnes som den militære fløyen selv om tilknytningen benektes av islamprofessoren på det sterkeste.

Etter at organisasjonen han ledet havnet på alle store terrorlister i desember 2001, ble den splittet til de to separate fløyene. Offisielt driver Saeed og Jamaat-ud-Dawa med forkynning av det sanne islam gjennom sosialt og veldedig arbeid, samt nødhjelp og helsetjenester til de som trenger det.

Store penger
Og det er trolig gjennom denne organisasjonen Saeed sikrer støtte og inntekter til virksomheten. JuD mottar pengegaver fra muslimer verden over, og fikk store summer fra Pakistan og muslimer blant annet i India og Storbritannia for å drive nødhjelpsarbeid etter jordskjelvet i Pakistan i 2005, der omlag 75 000 mennesker omkom.

Organisasjonen, eller bevegelsen som leder Saeed mener JuD egentlig er, viste en organisering og effektivitet i feltarbeidet som overgikk alle andre som kappet om å bistå med nødhjelp i området.

Og dette vant JuD mer støtte - og mer penger. Mye kom fra det pakistanske miljøet i Storbritannia. Og britiske myndigheter frykter noen av pengene kom i retur for å finansiere sprengingen av et titalls passasjerfly på vei fra Storbritannia til USA senere samme år. Planene ble avslørt, og knyttes til Lashkar-e-Tayyiba.

Dette er den samme organisasjonen som havnet i søkelyset etter London-bombene i juli 2005, og som skobomberen Richard Reed og en rekke andre internasjonale terrorister har trent hos før de havnet i Irak, Afghanistan og Guantanamo som krigere for «al-Qaida» og den globale jihad.

Slåss mot skygger
Dette er bare noen av de grufulle aksjonene jihad-nettverket i Kashmir har stått bak. Mange rettes mot indiske militærmål i det omstridte området. Og flere ganger har gruppene brakt de to landene på randen av krig.

Men bevis er vanskelig å finne i det karrige fjellandskapet. Terrornettverket i Kashmir knyttes først og fremst sammen av ideologien og fiendene. Alliansene er flyktige. Det skrives sjeldent møtereferater.

Dette bekrefter en av Norges fremste eksperter på radikale islamister i Pakistan og Kashmir, FFI-forsker Laila Bokhari. Hun understreker imidlertid at hun ikke kjenner til eller har forsket på eventuelle norske tilknytninger, og kan således ikke bekrefte om nordmenn er rekruttert til nettverket. Hun sier uoversiktligheten og de mange flyktige forbindelsene nettopp gjør det vanskelig å påvise alle trådene.

- Det er det som er problemet. Man kan egentlig trekke det i den retningen man vil. Det er forbindelser over alt. Dette nettverket har en enorm infrastruktur med et internasjonalt støttenettverk, sier hun til Dagbladet.no. 

Kilder: Dagbladet, Dagbladet.no «Radikal islamisme I Pakistan og Kashmir» (Laila Bokhari/FFI), Wikipedia, The Guardian, CNN, Ahmed Rashid, Jason Miklian/PRIO, Amit Shrivastava/NUPI m.fl. Se også lenkene i artikkelen.

DREPT: Hans Christian Ostrø (nederst t.v.) ble et av de første vestlige ofrene for globaliseringen av den kashmirske terroren. Sammen med tyske Dirk Hasert, briten Paul Wells, amerikaneren Donald Hutchings, og Keith Mangan ble de tatt som gisler og senere drept for å presse India til å frigi den ene edderkoppen, Maulana Masood Azhar.
DREPT: Hans Christian Ostrø (nederst t.v.) ble et av de første vestlige ofrene for globaliseringen av den kashmirske terroren. Sammen med tyske Dirk Hasert, briten Paul Wells, amerikaneren Donald Hutchings, og Keith Mangan ble de tatt som gisler og senere drept for å presse India til å frigi den ene edderkoppen, Maulana Masood Azhar. Vis mer