Har trua på Brustad-bua

Søndagene er blitt den nye familiehandledagen. Rundt om i hele landet benyttet mange barnefamilier Brustad-buene i går til å kjøpe inn mat og andre husholdningsartikler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er merkbart flere barnefamilier som er her i dag, enn det vi har innom her på en vanlig hverdag. Folk virker tilfredse med at vi holder åpnet.

Det sa assisterende butikksjef Hallgeir Øien ved ICA-butikken på Oslo S da Dagbladet besøkte den store dagligvareforretningen i går kveld.

Det var en jevn strøm av kunder innom butikken fra den åpnet klokka 12 og fram til stengetid klokka 20.

Arealet er langt større enn de tillatte Brustad-buene på 100 kvadratmeter, men butikksjef Øien mener butikken likevel oppfyller lovens krav.

Bleier og melk


- Vi ligger i den gamle Østbanehallen på Oslo Sentralstasjon, og mener så absolutt at dette er et trafikknutepunkt, sier han.

Harald Strønnes og Camilla Arntzen var svært glade for at ICA-butikken holdt søndagsåpent, og brukte noen minutter på kveldshandel sammen med sønnen Oliver (9 md.).

- Vi hadde lyst på noe ekstra til middagen, men kjøpte også melk og bleier. Jeg synes det er bra at forretningene holder åpnet på søndager. Kan ikke skjønne hvorfor de ikke skulle kunne ha det, sier Harald Strønnes.

Selv mener han at hele loven om Brustad-buer er tåpelig, og mener den burde vært fjernet.

- Butikkene burde selv bestemme når de vil ha åpent, sier han.

Ferske varer

Assisterende butikksjef Øien hadde sørget for å ha ferske brød og annet snadder i hyllene da han åpnet ved middagstider i går.

- Vi steker brødene selv her i butikken, og det er tilbud som kundene har satt stor pris på, sier han.

Rundt om i landet kan flere søndagsåpne forretninger melde om stor søndagshandel.

Flere steder

Smutthullet flere foretningsdrivende nå ønsker å utnytte, er unntaket som gis for utsalgssteder som er tilknyttet jernbane-, sporveis- eller rutebilstasjoner, som selger varer beregnet på de reisendes behov.

I Sandvika og på Bekkestua utenfor Oslo holdt to store Rimi-butikker åpent i går, og benyttet seg av lovens smutthull. Begge forretningene ligger i nærheten av jernbane- og T-bane-stasjoner.

I forretningen i Sandvika mente pensjonist Reidun Frivang at butikkene helst burde være stengt på søndager.

Skeptisk

- Grunnen til at jeg handler her i dag, er bare fordi det er helt nødvendig, og jeg kommer ikke til å fortsette med dette. Som pensjonist har jeg god tid til å handle de andre dagene i uka, og det synes jeg folk flest også burde gjøre. Søndagen kan brukes til andre ting, som for eksempel å gå tur, sier Frivang til NTB.

TRANGT: Det var knapt med plass i butikken i går.