Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har truet med atombombe og syre

Al-Qaida truet med blodbad dersom Osama ble drept. Nå spør folk seg hvordan gruppen faktisk vil reagere. PST: Uendret situasjon i Norge.

 VAR ETTERSØKT:  Jakten på Osama bin Laden ser ut til å være over. Verden forbereder seg nå på en mulig hevnaksjon. Foto: REUTERS/Russell Boyce/Files
VAR ETTERSØKT: Jakten på Osama bin Laden ser ut til å være over. Verden forbereder seg nå på en mulig hevnaksjon. Foto: REUTERS/Russell Boyce/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere analytikere og politikere peker på at terrortrusselen mot den vestlige verden er økt etter at Barack Obama i natt holdt en tale der han hevdet at Osama bin Laden er drept.

Al-Qaida-lederen har i en årrekke toppet listen over verdens mest ettersøkte menn, men har hele tiden klart å slippe unna. Samtidig har truslene om hva som ville skje dersom lederen ble drept, kommet med jevne mellomrom.

Mest skremmende er trusselen som kom fram i WikiLeaks-dokumenter nylig. Dokumentene viste at al-Qaida-toppen Khalid Sheikh Mohammed, som ble pågrepet og avhørt, fortalte at organisasjonen hadde en atombombe på plass i Europa, og at denne skulle detoneres når bin Laden ble drept eller tatt til fange.

Mohammed er den antatte hovedmannen bak 11. september-angrepene. Han kom med påstanden da han var i avhør i terrorfengselet Guantanamo.

Ifølge hemmelige dokumenter skal også al-Qaida ha planlagt å bruke cyanid i angrep mot amerikanske kontorbygg, samt kjemiske og biologiske angrep mot London.

Interpol advarer Interpol er blant organisasjonene som nå advarer om en global og høy terrorfare.

Interpols generalsekretær General Noble advarer imidlertid om at terrorfaren vil være høy i hele verden etter nyheten om det som skal være en av de viktigste milepælene i den såkalte krigen mot terror så langt.

- Verdens mest ettersøkte terrorist finnes ikke lenger, men bin Ladens død representerer ikke undergangen for al-Qaida og de som lar seg inspirere av al-Qaida. De har gjennomført og vil fortsette å gjennomføre terrorangrep rundt om i verden, sier Interpol-sjefen.

Amerikanske og britiske myndigheter har understreket at terrorfaren, særlig ved landenes ambassader, er svært høy. Interpol-sjefen mener det er en global trussel nå i tiden rett etter dødsfallet.

-Uendret situasjon i Norge Rådgiver Siv Alsén i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til Dagbladet at trusselnivået fortsatt er lavt i Norge.

 11. september:  Slik så det ut da al-Qaida angrep New York i 2001. Spørsmålet er om bin Ladens død vil bli møtt med nye terrorangrep. Foto: EPA / NEW YORK CITY POLICE / ABC NEWS
11. september: Slik så det ut da al-Qaida angrep New York i 2001. Spørsmålet er om bin Ladens død vil bli møtt med nye terrorangrep. Foto: EPA / NEW YORK CITY POLICE / ABC NEWS Vis mer

- Vi vurderer situasjonen som den har vært, og det er at nivået fortsatt er lavt og at det ikke er noen endringer på kort sikt når det gjelder sikkerheten til norske interesser, sier hun.

PST har også ansvaret for norske ambassader i utlandet, men vil heller ikke si at trusselvurderingen til utsatte norske ambassader har endret seg.

- Full beredskap - Intet kontinent eller region er blitt spart for terrorisme, og vi vet at det fortsatt finnes de som er knyttet til eller inspirert av al-Qaida, som er dedikerte til å gjennomføre terrorangrep rundt om på kloden, sier Noble.

- Jeg ber derfor myndighetene i alle våre 188 medlemsland om å være i full beredskap. Al-Qaida kan finne på å bevise at de fortsatt eksisterer selv om deres profilerte leder er død, sier Noble.

Al-Qaida har kommet med en rekke trusler om hva som ville skje dersom bin Laden ble drept. Terrororganisasjonen har ikke selv kommet med noen kommentar om nyheten ennå, melder Al Jazeera.

Bin Laden skal ha blitt gravlagt kort tid etter at han ble drept.

 ATOMBOMBE:  Khalid Sheikh Mohammed har i avhør hevdet at al-Qaida vil detonere en atombombe i Europa dersom bin Laden ble drept eller tatt til fange. Foto: Reuters.
ATOMBOMBE: Khalid Sheikh Mohammed har i avhør hevdet at al-Qaida vil detonere en atombombe i Europa dersom bin Laden ble drept eller tatt til fange. Foto: Reuters. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media