Atomkraftverket i Ukraina:

- Har tydeligvis oppstått en situasjon

IAEA beskriver situasjonen ved Zaporizjzja som uholdbar, og fastslår at kraftverkets dieselgenerator har blitt iverksatt. - Det gjør man ikke uten at det har oppstått en beredskapssituasjon, sier ekspert.

KONTROLL: I mars tok russiske soldater kontroll over det ukrainske atomkraftverket i Zaporizjzja, men ukrainske teknikere står fortsatt for driften. Arkivfoto: AP / NTB
KONTROLL: I mars tok russiske soldater kontroll over det ukrainske atomkraftverket i Zaporizjzja, men ukrainske teknikere står fortsatt for driften. Arkivfoto: AP / NTB Vis mer
Publisert

- Vi leker med ilden, og noe svært, svært katastrofalt kan komme til å skje, sa sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi da han tirsdag kveld redegjorde for situasjonen ved Ukrainas største atomkraftverk i Zaporizjzja.

Ingar Amundsen, seksjonsleder hos Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), presiserer at kraftverket ikke bare er Ukrainas største. Det er Europas største.

- Vi vet at det er rent fysiske skader på ulike deler av anlegget, blant annet på bygninger for radioaktivt avfall, samt en brannstasjon. Strømforsyningen eksternt har også ved flere anledninger blitt skadet som følge av branner og trefninger. Det er en rekke ulike aspekter som IAEA ser på, og helheten er at disse aspektene gir grunn til bekymring, sier Amundsen til Dagbladet.

- Det er sju pilarer for atomsikkerhet som IAEA har satt opp og som er viktig at overholdes. Ved Zaporizjzja er nå ingen av disse sju fullt overholdt, fortsetter han.

- Hva er verst tenkelige scenario?

- At kamphandlingene skal føre til et direkte treff på en reaktor i drift. Det vil i verste tilfelle føre til utslipp av radioaktive stoffer i lufta. Om stoffene går høyt nok opp i atmosfæren, og vinden blåser vår vei, kan vi få radioaktivt nedfall hos oss, svarer Amundsen.

- Vi er også bekymret for at kamphandlingene skal kunne ødelegge viktig infrastruktur. Det er nødvendig at ekstern strømføring sikres, slik at den ikke faller ut, som den har gjort flere ganger til nå. Sikkerheten og beredskapen på anlegget må bli bedre, tilføyer han.

ZAPORIZJZJA: I forkant av IAEAs besøk ved kjernekraftverket i den ukrainske byen Enerhodar treffer en bombe like i nærheten av anlegget. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Uholdbart

I rapporten som IAEA la fram tirsdag, oppfordres det til at det umiddelbart opprettes en beskyttelsessone rundt anlegget for å forhindre en atomulykke. Ifølge IAEA er det fare for fysisk skade på anlegget forårsaket av militære angrep.

- Dagens situasjon er uholdbar, skriver byrået i rapporten.

Avdelingsleder Ole Reistad ved Institutt for energiteknikk har lest den ferske IAEA-rapporten.

- Den bekrefter at situasjonen er akkurat så ille som vi har fryktet at det har vært. Angrep har skjedd, personell er blitt skadd, og sikkerhetssystemer har måttet aktiviseres og har slått inn på grunn av hendelser, sier han til Dagbladet.

Blant annet viser rapporten at kraftverkets dieselgenerator har blitt iverksatt én gang.

- Det gjør man ikke uten at det har oppstått en beredskapssituasjon, så det har tydeligvis oppstått en situasjon hvor de har hatt behov for beredskapsutstyret.

Vanskelig jobb

Reistad har spesielt bitt seg merke i rapportens beskrivelser av arbeidssituasjonen for de ansatte på atomkraftverket.

- Det beskrives en veldig krevende situasjon, og de ansatte forteller at det er vanskelig å få gjort jobben sin.

Ukrainsk personell går lengre skift, og bidrar på den måten til at det som skal bli gjort, blir gjort, men det fører til usikkerhet over hva som vil skje over tid, understreker han.

- Alle gjør sitt for at den akutte situasjonen er under kontroll, men det kan ikke vare på denne måten.

UKRAINA: Brannskader på elkabler førte til at Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, måtte kobles fra strømnettet - nå nedkjøles reaktorene av dieselaggregat: - Problematisk, sier ekspert Astrid Liland. Vis mer

Amundsen i DSA deler bekymringen.

- Situasjonen må bli bedre. Nå er det en risiko for at ting kan skje dersom beskytningen fortsetter, sier han.

Det er anslått at 9000 personer har arbeidsplassen sin på kraftverket, men nøyaktig tall på hvor mange som befinner seg der nå, er uvisst.

- Vi vet at IAEA mener at arbeidsforholdene og arbeidsbetingelsene bør forbedres. De nevner at det er færre arbeidere på anlegget enn normalt, og som følge av at de er under russisk kontroll, er det knyttet en rekke spørsmål til ansvarsforhold og håndteringen av det, sier Amundsen i DSA.

- Er det slik at arbeiderne jobber under tvang?

- IAEA er bekymret for situasjonen til de ukrainske arbeiderne, at de slites ut, at det er uklare ansvarsforhold og at de kan ha problemer med å håndtere en kritisk situasjon, svarer DSA-seksjonslederen.

- Bekymret

Avdelingsleder Ole Reistad forteller at det er en fare for menneskelig svikt under slike arbeidsforhold.

- Det er jo det man er bekymret for. I første omgang består sikkerheten av systemer som skal håndtere det akutte, men over tid så er det personell som utgjør en svært viktig del av sikkerheten. Da er det ille å lese om angrep og skadde ansatte, som rapporten bekrefter at har skjedd.

Til tross for rystende lesning, mener Reistad at situasjonen nå er mer stabil enn før, fordi personell fra IAEA er til stede på kraftverket.

- Det å få regelmessige rapporter om hva status er, det er veldig viktig nå. Jeg vil si at situasjonen er bedre, fordi vi nå får informasjon, men informasjonen til nå er akkurat så ille som vi har fryktet at den skulle være.

- Lurt å stenge

Han mener den beste løsningen er å stenge ned hele atomkraftverket.

- Det er det ønskelige. Men hvilken rolle energiproduksjonen der har for helt essensielle fasiliteter i Ukraina, være seg sykehus eller andre institusjoner som er akutt viktig for befolkningen, det er vanskelig å si.

- Men det er jo krig rundt kraftverket, så det burde egentlig vært stengt for lengst.

Ukrainas atomsikkerhetsinspektør sier onsdag at de «ser på mulighetene» for å stenge ned atomkraftverket i Zaporizjzja, skriver Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer