- Har uakseptable holdninger til kjæledyr

De brennes, kuttes og flås. Dyrebeskyttelsen er sjokkert over den grove volden dyrene våre utsettes for om sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to dager siden fant Anne Marie Askildsen katta «Mads» innesperret på et kjøkken i en leilighet i Stavanger. Her hadde han vært alene i over en og en halv måned.

- Det var et levende skjelett som kom vaklende mot oss. Det var et forferdelig syn. Katta var dehydrert og døden nær, sier Askildsen som er nestleder i Dyrebeskyttelsen i Stavanger.

- Vi følte oss maktesløse. Det er utrolig hva folk får seg til å gjøre mot dyrene.

Dramatisk 

Da Dyrebeskyttelsen tok katta med til dyrlege veide han 2,1kilo, som er halvparten av normal vekt. I tillegg hadde han feber og betennelse.

Sommeren er høysesong for dumping av kjæledyr. Selv om det ikke finnes statistikk over hvor mange dyr som utsettes for mishandling i ferien, registrerer dyrevernorganisasjonene en dramatisk økning.

Dyrebeskyttelsen mener mishandlingen skjer fordi eiere forlater kattene sine, og tvinger dem til å oppsøke fremmede. Anne Marie synes denne sommeren har vært ekstrem.

- Så langt har sommeren har vært et mareritt. Vi får nesten dobbelt så mange henvendelser nå enn ellers i året. Og mishandlingene blir bare grovere, sier hun.

OVERLATT: Dyr som overlates til seg selv og gjerne stenges inne har det ikke godt. Foto: Dyrevernalliansen og Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus
OVERLATT: Dyr som overlates til seg selv og gjerne stenges inne har det ikke godt. Foto: Dyrevernalliansen og Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus Vis mer

Knust med hammer 

Historiene om dyremishandling denne sommeren har ingen grenser: 

• Forrige søndag ble en kattunge funnet alvorlig skadet i Strømmen. Halen til den åtte uker gamle katta var kuttet av, ørene svidd og pelsen var flådd.

•En katt i Oslo måtte avlives etter at festdeltakere hadde trukket ut øyet med en vinopptrekker på fest. 

• I Stavanger hadde en katteeieren puttet en kattunge i en sekk og prøvd å drepe den med en hammer. Etterpå hadde han dumpet den i en søppelkasse. Utrolig nok overlevde kattungen, og ble reddet av en forbipasserende.

Dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer nå kraftig på de grusomme historiene.

- Dyr utsettes for grov mishandling om sommeren. Vi anmelder så mange slike tilfeller vi kan, sier pressekontakt i NOAH, Siri Martinsen.

Må snu 

- Har uakseptable holdninger til kjæledyr

Hun mener offentlige myndigheter på banen.

- For å snu dette må det offentlige ta disse eksemplene på alvor. Vi har noen holdninger til kjæledyr i Norge som ikke kan aksepteres, og disse holdningene må vi få bukt med, sier hun.