- Har ulovlige raketter

Eksperter mener de irakiske Samoud 2-rakettene kan nå lenger enn 150 kilometer, og dermed strider mot tidligere FN-resolusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De militære ekspertene, som har bistått FNs våpeninspektører i arbeidet med å vurdere de irakiske rakettsystemene, skal blant annet ha kommet fra USA, Storbritannia og Ukraina.

Kilder i Sikkerhetsrådet sier til de britiske avisene The Guardian og Financial Times at ekspertpanelet har konkludert med at Samoud2 rakettene har større rekkevidde enn tillatt.

33 km for langt

En av rakettene skal under en test angivelig ha nådd 183 kilometer, og dermed ha en rekkevidde på 33 kilometer lenger enn det våpenhvileavtalen etter Golfkrigen i 1991 tillater.

Selv om rakettmodellen er velkjent og tidligere har vært gjenstand for grundige undersøkelser av FNs våpeninspektører, vil USA og Storbritannia trolig bruke rakettekspertenes konklusjon for alt det den er verd, og anklage Irak for å ha ulovlige våpen i sitt arsenal.

Hvor stor vekt våpeninspektørenes leder hans Blix vil legge på rakettekspertenes funn, i rapporten han fredag skal legge fram for Sikkerhetsrådet, gjenstår imidlertid å se.

«Teknisk spørsmål»

At en av Samoud2-rakettene under en test nådde lenger enn tillatt, vil fra irakisk side trolig bli framstilt som helt uvesentlig - all den tid rakettmodellen uansett ikke kan nå mål som for eksempel Israel.

Russland var også invitert til å delta i ekspertpanelet som har vurdert de irakiske rakettsystemene, men takket nei.

Russlands viseutenriksminister Jurij Fedotov avviste onsdag kveld at ekspertene har trukket noen endelig konklusjon, og betegnet det hele som «et teknisk spørsmål», snarere enn et brudd på FNs resolusjoner.

- Ekspertenes rapport bekrefter tidligere konklusjoner om at rakettenes rekkevidde overstiger 150 kilometer, men dette er ingen endelig konklusjon. Dataene blir fortsatt analysert, sa Fedotov i en kommentar.

Tautrekking

Frankrike og Tyskland skal onsdag ha lyktes med å utmanøvrere USA og Storbritannia i Sikkerhetsrådet, ved å forsinke et utkast til resolusjon som kan åpne for snarlig krig mot Irak.

Britene skal ha vært sentrale i utformingen av resolusjonsutkastet, som de hadde håpet å legge på bordet fredag.

Russland og Kina stilte seg imidlertid på Tyskland og Frankrikes side i tautrekkingen, og utkastet vil derfor tidligst kunne legges fram tirsdag, skriver The Guardian.

Både Frankrike og Russland har begge truet med å nedlegge veto mot en resolusjon som åpner for krig mot Irak.

Amerikanerne skal ifølge avisens FN-kilder ha vist lite interesse for britenes forsøk på å utarbeide en resolusjon som kan bli vedtatt.

- De ser ikke noe rettslig behov for det. Men politisk erkjenner de at det vil være nyttig, sier en kilde til The Guardian.

(NTB)