Har USA manipulert Osama?

USA gjør sitt beste for å svekke Osama bin Ladens stilling blant muslimer i Afghanistan. Nå beskyldes Pentagon for å bruke falske bilder i kampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA har laget

flygeblader som spres over flere deler av Afghanistan. På den ene siden av flygebladet er det bilde av en død afghaner og påskriften «Osama bin Laden, morderen og feigingen, har forlatt dere!»

På den andre siden bruker Pentagon sterkere lut: Teksten advarer afghanere om å fortsette kampen fordi de kommer til å tape og bli drept.

«Osama bin Laden, morderen og feigingen, har forlatt al Qaida. Han har forlatt dere og rømt. Overgi dere i stedet for å dø unødvendig, dere betyr ingenting for ham! Spar familiene deres for sorgen og smerten ved deres død!»

For å være sikre på at analfabete afghanere som ikke snakker engelsk, skal forstå at Osama bin Laden er en ond mann, har Pentagon trykket et bilde av den unge Osama på flygebladet.

Bildet er tilsynelatende fra rikingsønnens tid som playboy og viser ham i dress, skjorte og slips - og med bart . Det karakteristiske skjegget er borte, og terror-lederen lar seg fotografere. Begge deler er mot Talibans strenge tolkning av islam.

Men nå viser det seg at USA kan ha forfalsket bildet av landets fiende nummer 1. Reuters publiserte bildet av flygebladet i går. Fotobyrået skriver i bildeteksten sin at Pentagon verken bekrefter eller avkrefter om bildet er ekte.

CNN skriver at bildet er manipulert. Men på en pressekonferanse lot Pentagon journalistene likevel være usikre på om bildet er manipulert eller ei.

FLEIP ELLER FAKTA: Løpeseddelen er ekte nok. Den slippes over deler av Afghanistan for å få folk til å vende seg fra Osama bin Laden. Men er bildet av Osama manipulert? Foto: SCANPIX/REUTERS
FLEIP ELLER FAKTA: Løpeseddelen er ekte nok. Den slippes over deler av Afghanistan for å få folk til å vende seg fra Osama bin Laden. Men er bildet av Osama manipulert? Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Forsvarsminister Donald Rumsfeldt sa at han ikke hadde tenkt på muligheten for at løpeseddelen kunne bli brukt mot USA, eller at folk kan beskylde USA for å forfalske bevis:

- Bin Ladens aktivitet er basert på løgn, og det faktum at folk kan si sånne ting som dere sier at de kan si, er sant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer