Arbeiderpartiet

- Har utfordret sterke krefter­

Dersom regjeringen klarer å lose Norge gjennom krisa og sørge for at prisvekst og strømpriser går ned, vil velgerne komme tilbake til Ap. Det er Ap-nestleder Bjørnar Skjæran helt sikker på.

LEDELSEN HAR ANSVARET: Det er nestleder Bjørnar Skjærans klare konklusjon i møte med krisemålingenen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LEDELSEN HAR ANSVARET: Det er nestleder Bjørnar Skjærans klare konklusjon i møte med krisemålingenen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

- Det er «vanlige folks tur» som gjelder. Og i krisetid så handler det om trygg styring, like muligheter og sterke fellesskapsløsninger. Vi har satt klare mål: Flere i arbeid, Europas laveste ledighet og å sikre trygghet for folks økonomi og landets økonomi, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Dagbladet.

- Og vi skal stoppe inflasjonsspiralen, legger han til.

- Da kommer velgerne tilbake?

- Det er det de politiske sakene som avgjør, men jeg hadde ikke holdt på døgnet rundt med dette hvis jeg ikke trodde på prosjektet vårt, sier Skjæran.

Vil fortsette

Krisemålinger for Ap over tid har ført til høylytt debatt og uro i egne rekker, om personer, politikk og kommunikasjon: Mange vil ha en ekstra nestleder, og kunnskapsminister Tonje Brenna ligger an til å få den jobben.

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen er blant dem som mener også Jonas Gahr Støre må vurdere stillingen. Noen mener Kjersti Stenseng bør få avløsning som partisekretær. Andre vil beholde Støre, men ha inn både Tonje Brenna og Hadia Tajik som nestledere.

I så fall ryker Bjørnar Skjæran.

Men han vil gjerne fortsette.

- Jeg synes det er et privilegium å være tillitsvalgt. Jeg står opp hver dag og tenker på hva som er rett for oss å gjøre. Når man styrer i en krisetid handler det om håndtering av situasjonen vi er i, men også å løfte blikket for de lange linjene. Hvis valgkomiteen og landsmøtet ønsker å ha meg i en rolle, gjør jeg det.

Velgerkrisa har også ført til åpen debatt om politikk og strategi. Krav om bedre styring av strømprisene vil bli en stor sak på landsmøtet i mai.

For øvrig går forslag om hva som bør gjøres fra ordførere og Ap-tillitsvalgte i alle retninger.

Sterke krefter

- Hva er din vurdering av situasjonen til Arbeiderpartiet?

- Vi har målinger som er kjempedårlige, og vi i partiledelsen er selvsagt opptatt av hvordan det går med partiet. Vårt fokus er på politikk, og å ta Norge gjennom krisene som treffer oss nå. Jeg tror mange i Norge skulle ønske at vi ikke ble så påvirket av internasjonale forhold. Men det blir vi, sier Skjæran.

Han legger til at det «koker i norsk økonomi».

- Det er god nyhet at vi har fått godt over 100 000 flere i arbeid på ett år.

- Du sier at man må stå i stormene som kommer utenfra. Betyr det at Ap ikke har noen skyld i situasjonen partiet står i?

- For Ap er det aldri aktuelt å ikke ta ansvar og si at dette ikke er vår skyld. Men det viktigste vi gjør nå, er å unngå at familienes økonomi går over styr.

- Men det har også utløst ganske sterke motkrefter. Når du skal bruke mange milliarder mindre for å unngå for høy prisvekst, samtidig som vi har tilleggsregninger på grunn av krigen i Ukraina, da blir det stramme prioriteringer, sier fiskeriministeren.

- Hvilket ansvar har partiledelsen for den lave oppslutningen?

- Lederne har selvsagt det øverste ansvaret. Jeg tror likevel at persondebatten har tatt for mye fokus. Folk bryr seg mindre om hvem som styrer enn hvordan vi styrer landet gjennom krisene, sier Skjæran.

- Du sa at regjeringen har utfordret sterke krefter. Kan det være forklaringen på at velgere går fra Ap til Høyre for eksempel?

- Det er ikke en forklaring alene. Partier til venstre for oss vil ha mer uansvarlig pengebruk, de til høyre vil alltid ha lavere skatt til de som har mest. Men vi har gitt et skatteløfte, og det ligger fast. De med aller mest i samfunnet skal bidra litt mer, de med lavere inntekter, får noe mindre skatt. Det er omfordeling, sier Skjæran.

- Gjør ikke inntrykk

Forrige uke sa tidligere statssekretær for Ap i Næringsdepartementet, Rikke Lind, til Dagens Næringsliv at en av årsakene til Ap's kollaps er partiets behandling av næringslivsledere, gründere og rike.

- Hvis denne utflyttingen til Sveits fortsetter, så blir Norge et fattigere land, et fattigere samfunn. Den «nå skal vi ta de rike» retorikken er på jordet. Og det må Støre gå ut og si fra om», sa Lind blant annet.

- Jeg skulle ønske at folk, enten de har mye eller lite, så verdien i å bo i Norge, kontrer Skjæran.

- Jeg aksepterer ikke premisset om at Ap er ute etter dem som driver næringsvirksomhet. Tvert imot. Vi har store utfordringer foran oss. Vi skal skape flere jobber, øke eksporten og få opp grønne investeringer. Med en aktiv næringspolitikk legger vi grunnlaget for at næringslivet i hele landet kan øke sin verdiskaping.

- Velkommen tilbake

- Så det er ikke Ap og regjeringens ansvar at Kjell Inge Røkke og andre rike flyttet til Sveits?

- Nei, nei, nei. Det var jo en gjeng som flyttet til Bø i Vesterålen også. For Ap er det viktig å ha en god næringspolitikk for alle som vil skape arbeidsplasser, og det har vi. Skape og dele er også grunnleggende for oss. Skal du ha nok å dele, må du skape verdiene først. Veksten i norsk økonomi er god, selv om det er noen som ikke ser seg råd til å bor her lenger.

- Så dere vil ikke ta noen grep for å lokke rikingene tilbake?

- Nei, nei. De er hjertelig velkommen tilbake. Norge er et godt land å drive næringsvirksomhet i, svarer Skjæran.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer