- Har utført flere angrep

Spanske etterforskere tror de som sto bak terrorangrepet i Casablanca i fjor også sto bak angrepet i Madrid. En av de arresterte kan ha vært direkte innblandet i Madrid-aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sensasjonelle valgresultatet i Spania stilte for en kort stund etterforskningen av terrorangrepet i skyggen, men arbeidet pågår for fullt langs al Qaida-sporet. Etterforskerne tror nå at en av de fem som er pågrepet kan ha vært direkte innblandet i terroraksjonen i Madrid.

Etterforskerne mener videre at medlemmer av den islamske gruppen som sto bak terrorangrepet i Casablanca i Marokko 16. mai i fjor, også sto bak torsdagens angrep i Madrid, skriver avisen El Pais.

- De har alle forbindelser til hverandre, dessuten har de sterke bånd til al-Qaidas folk i Europa, sier etterforskningskilder til El Pais.

Casablanca-angrepet rammet blant annet det spanske kultursenteret Casa de España, og fire spanjoler ble drept i aksjonen. Teorien om en forbindelse mellom angrepene i Casablanca og Madrid gjør at Spania og Marokko nå utveksler etterforskere.

I søkelyset i 2001

Den viktigste forbindelsen mellom aksjonene i Casablanca og Madrid går ifølge El Pa]s via Jamal Zougam, en av de fem personene som er pågrepet i forbindelse med angrepet i Madrid 11. mars, og som politiet ifølge El Pa]s tror kan ha vært direkte innblandet i angrepet.

Allerede sommeren 2001, altså et par måneder før angrepene i USA 11. september, ble Jamal Zougam sjekket av politiet for sine mulige forbindelser til islamsk terrorisme.

Det skjedde på anmodning fra fransk politi, som etterforsket kontaktnettet til islamske ekstremister i Frankrike. Spansk politi lokaliserte da Jamal Zougam og registrerte ham bosatt i Madrid. De hadde mistanke om at han kunne ha forbindelser til den angivelige spanske al Qaida-cellen ledet av Idam Eddim Barakat, alias Abu Dahdah.

Ifølge spansk politi og etterforskning skal denne cellen ha spilt en viktig rolle i forberedelsene av angrepene i New York og Washington 11. september.

Funn

Da politiet ransaket Jamal Zougams bolig i Madrid fant de blant annet telefonnumre til personer i den spanske al Qaida-cellen og to videoer, en om islamsk kamp i Dagestan og en annen om den islamske bevegelsen i Vesten med intervju med Osama bin Laden.

Det ble også funnet flere bøker om islamsk kamp.

Selv om Jamal Zougam var i politiets søkelys for sine forbindelser til al-Qaida, ble han aldri stilt for retten.

Myndighetene i Marokko har sagt at aksjonene i Casablanca ble utført av en konservativ islamsk bevegelse som kaller seg Salafist Jihad, en gruppe med indirekte forbindelser til al-Qaida.

Salafister

Eksperter sier at salafist-bevegelsen er et puritansk og konservativt islamsk nettverk som trekker til seg personer som tror på martyrdøden og væpnet hellig krig.

Politimenn som etterforsket angrepene i Casablanca, sier at salafister som ble pågrepet, hadde produsert videobånd med hyllester av al-Qaida og Osama bin Laden.

Bevegelsen skal være organisert som et løst nettverk og rekruttert medlemmer blant unge menn fra fattige miljøer i Nord-Afrika.

Den marokkanske gruppen Salafist Jihad er ikke registrert som terrorgruppe av USA. Men en identisk gruppe i Algerie står på den amerikanske listen.

Nord-Afrika

Denne gruppen skal i forrige uke ha vært innblandet i harde kamper i Tchad, der 43 islamister skal ha blitt drept. Kampene pågikk i tre dager, ifølge myndighetene i Tchad.

Kamphandlingene skjedde nær grensen til Niger. Ifølge regjeringen i Tchad tilhørte de drepte den algeriske militante gruppen Salafistene, som nylig sverget troskap til terrornettverket al-Qaida. De drepte skal være fra Algerie, Niger, Nigeria og Mali.

Amerikanske militæreksperter har nylig begynt å trene soldater i Mali og Algerie for å bekjempe en angivelig potensiell trussel fra islamister, som skal bevege seg fritt langs de gamle handelsrutene gjennom Sahara.

(NTB)