Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har utviklet et forsvar som ikke er robust nok

Åpnet landsmøtet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Olemic Thommessen sto for den formelle åpningen og Ravi spilte flere av sine største hits, men det var Erna Solberg som var den store stjerna da Høyre sparket i gang sitt landsmøte på Gardermoen i dag.

- Jeg er glad for å kunne melde at nye ideer og bedre løsninger gir resultater, sa Solberg til stor applaus.

Hun skrøt av at helsekøene går ned og investeringene til samferdsel opp.

- Men konservativ politikk betyr ikke at alt skal stå stille. Møtet med en endret verden stiller oss overfor viktige veivalg, sier hun.

Hun peker på oljeprisfallet, arbeidsledighet og økte asylankomster.

- Veivalgene må tas. På vår vakt. Mens Høyre styrer, sier Erna Solberg.

- Ikke robust nok
Hun adresserte også det som har vært en av de store debattene i forkant av møtet, nemlig forsvar.

Store deler av partiet ønsker å binde Høyre til et fast mål, der 2 prosent av BNP skal brukes på forsvar. Erna Solberg har kalt et slikt mål for tull.

- I en ny og mer usikker tid, må vi ikke et øyeblikk være i tvil om hva som garanterer Norges sikkerhet. Det er vår evne og vilje til å forsvare oss og felleskapet vi er en del av i Nato, sier hun i dag.

- Over lang tid under ulike regjeringer, har vi utviklet et forsvar som ikke er robust nok, sa hun.

Hun mener forsvaret nå ikke har balanse mellom det som finnes på papiret, og det forsvaret har fått bevilget til vedlikehold og drift.

- Det går ut over vår forsvarsevne og det må vi gjøre noe med, sier hun.

Hun nevnet ikke prosentmålet direkte, men sier det vil være behov for økte ressursene. Samtidig gjør hun det klart at det også vil være  behov for å prioritere.

- Vi må være villige både til å øke ressursene til Forsvaret og til å prioritere tøft gjennom tiltak og investeringer som gir reell forsvarsevne, sier hun.

- Nytt skoleløft
Hun lanserte så det som skal bli Høyres nye, skolesatsing:

- Vår neste satsing i skolen skal være en tidlig innsats på småskoletrinnet, slik at færre blir hengende etter, sier Solberg.

Helt konkret er forslaget at Høyre vil innføre en plikt for skolene til særskilt oppfølging av elever som blir hengende etter. Dette skal være basert på lærerens skjønn om hvem som trenger ekstra hjelp. 

- Dette kan for eksempel skje ved at elevene det gjelder får særskilt undervisning i små grupper i en avgrenset periode, sier hun.

- Om vi lykkes, kan vi oppnå både mindre frafall og mindre utenforskap.

Dette skal være den skolepolitiske satsningen når det såkalte Kunnskapsløftet og Lærerløftet er på plass.

- I skolepolitikken står vi overfor viktige veivalg om hvor vi skal bruke de store pengene. Da kan ikke svaret være skolefritid, skolemat eller leksefri. Svaret må være å løfte elevene som tidlig blir hengende etter, sier Erna Solberg.
 

Banke på dører
I sin tale fortalte Solberg også om en ordning der folk fra kommunene skal banke på dørene der det bor barn som ikke går i barnehage.

- Vi vet nå at barnehage gir størst gevinst for barn fra vanskeligstilte familier og innvandrer barn. Dette er også gruppene som bruker barnehagen minst. Derfor legger regjeringen opp til at folk fra kommunen skal banke på dørene, sier hun.

- Ikke for å moralisere. Men for å informere om hva vi vet at barnehagen betyr for barnas utvikling, sier hun.

Hele Norges coronakart