Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legemiddelindustri:

Har utviklet ny influensamedisin:
- Pillen virker i løpet av ett døgn

Årlig dør rundt 1000 nordmenn av influensa.

INFLUENSASESONG: Ifølge Folkehelseinstituttet er vi nå midt årets influensasesong. Nå har et japansk legemiddelfirma utviklet en ny influensapille de mener skal virke etter bare ett døgn. Illustrasjonsfoto: Scanpix
INFLUENSASESONG: Ifølge Folkehelseinstituttet er vi nå midt årets influensasesong. Nå har et japansk legemiddelfirma utviklet en ny influensapille de mener skal virke etter bare ett døgn. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forekomsten av influensalignende sykdom i landet er nå på middels nivå og økende, ifølge den siste ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

- Vi er fortsatt midt i årets influensautbrudd og mange influensasyke er forventet i ukene fremover, advarer FHI.

Bloomberg skriver nå at et japansk legemiddelfirma har utviklet en medisin de mener kan ta knekken på influensaen på bare én dag.

En pille

Den nye medisinen, som består av én pille, har fått det foreløpige navnet baloxavir.

FAGDIREKTØR: Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.
 Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FAGDIREKTØR: Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Baloxavir er nemlig navnet på virkestoffet i pillen, forteller medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

- Og det er nettopp virkningsmekanismen til baloxavir som skiller seg fra de vanlige legemiddelene som i dag finnes mot influensa, forsetter Madsen. ​

- Det finnes fra før flere det er virushemmende legemidler markedet, men ingen av dem er veldig effektive, mener han.

- Må godkjennes

Den vanligste medisinen som i dag brukes mot influensa er kjent under navnet Tamiflu. Tamiflu inneholder det antivirale middelet ​oseltamivir.

- Tamiflu virker ved å hemme frigjøring av virus i cellene, forklarer Madsen.

Ifølge Bloombergs artikkel kan baloxavir komme på markedet i Japan i løpet av bare måneder, og deretter bli tilgjengelig i USA og Europa neste vinter.

Madsen mener det fortsatt er langt større usikkerhet knyttet til når pillen eventuelt kan være å finne hos norske apotekere.

- For at pillen skal bli godkjent for bruk i Norge forutsetter det at den blir felles godkjent til bruk i Europa, sier han.

I Europa tar det vanligvis ett år å få en slik søknad godkjent, opplyser han videre.

Tar liv

Den nye japanske influensamedisinen vil kunne gi leger flere alternativer i behandlingen og forebyggingen av en sykdom som på verdensbasis tar så mange som 650 000 menneskeliv, skriver Bloomberg.

I Norge dør om lag 1000 nordmenn hvert år som følge av influensa, skriver Lommelegen. Alvorlig følgesykdom som lungebetennelse, sepsis og hjernebetennelse er særlig fryktede komplikasjoner.

- For de fleste av oss medfører en influensainfeksjon en sykdom i 1-2 uker - normalt innebærende luftveissymptomer, raskt innsettende feber, muskelverk og nedsatt allmenntilstand. Omtrent alle blir helt bra igjen etterpå, men likevel dør det om lag 1000 mennesker i Norge i året som følge av influensa, heter det i artikkelen.

Samarbeid

Den nye japanske pillen er utviklet i samarbeid mellom to legemiddelselskaper; Roche og Shionogi & Co.

I tester har én enkelt dose av baloxavir tatt livet av influensaviruset i løpet av 24 timer, skriver Bloomberg - noe som ifølge avisen skal være tre ganger raskere enn influensamedisinen Tamiflu.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!