- Har utvist svært dårlig dømmekraft

SV-nestleder Audun Lysbakken tviler på om Eivind Reiten blir styreleder i StatoilHydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SV-nestleder Audun Lysbakken mener at Hydro-sjef Eivind Reiten gjennom å motta millioner i opsjoner har utvist svært dårlig dømmekraft.

- Jeg forventer at Reitens framtid som styreleder i StatoilHydro nå blir diskutert, sier Lysbakken.

Han tror Eivind Reiten gjennom sine millionlønninger og -avtaler nå er på total kollisjonskurs med folk flest.

- Hjelper lite

Gårsdagens nyhet om at Reiten vil betale tilbake nesten åtte millioner av opsjonspengene hjelper lite på inntrykket.

- Jeg mener at Hydro ikke er tjent med å frontes av en toppleder som Reiten. Han er svekket som leder, og det han har gjort nå endrer ikke inntrykket av en leder med dårlig dømmekraft, sier Lysbakken til Dagbladet.no.

Han er ikke veldig imponert over Reitens forsøk på å roe gemyttene.

- For det første er jeg ikke direkte imponert over summen. Det er heller ikke det viktigste, det viktigste er hvilken dømmekraft han utviste i første omgang. Eivind Reiten burde ha skjønt at dette var en helt uakseptabel avtale, som ville være en skandale for Hydro, sier Lysbakken.

DÅRLIG DØMMEKRAFT: SV-nestleder Audun Lysbakken mener Eivind Reiten har mistet folks tillit etter alt bråket rundt Hydro-opsjonene. Foto: SCANPIX
DÅRLIG DØMMEKRAFT: SV-nestleder Audun Lysbakken mener Eivind Reiten har mistet folks tillit etter alt bråket rundt Hydro-opsjonene. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det hjelper lite å se det nå, når alle andre har sett et for lengst, legger han til.

Må vurdere styreledervervet

Lysbakken er erfor svært skeptisk til Eivind Reitens framtid som styreleder i nye StatoilHydro.

- Nå er det rimelig å vurdere om dette er en vurdering som bør gjøres på nytt, sier Lysbakken.

Han vil ikke svare konkret på spørsmål om Reiten nå bør trekke seg.

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Lysbakken, som tror han har mange med seg – både politikere og velgere, når han mener Reiten er svekket som leder.

- Men nå er det ikke politikerne som bestemmer hvem som er konsernsjef i Hydro, det er styret, understreker han.

SV-nestlederen er ikke overrasket over opsjonssaken har utløst de massive reaksjonene som den har. Han er mer overrasket over at Hydro valgte å gjennomføre den når de visste om regjeringens kraftige motstand mot opsjonsavtaler.

Større klasseskille

- Har utvist svært dårlig dømmekraft

- Her opptrer Reiten som om det ikke har vært regjeringsskifte i Norge. Det er svært viktig å si at dette vil vi ikke ha. Reiten står for et syn som vil skape et større klasseskille i Norge, sier Lysbakken, som mener næringsministeren har opptrådt forbilledlig i sin handtering av saken.

Fremskrittspartiets opptreden er han derimot ikke imponert over.

- Frp avkler seg selv når de går ut og støtter Reiten og Reinås. Da er de i strid med både folket og egne velgere. Da avslører de seg selv som det de er,nemlig et parti for overklassen, sier Lysbakken til Dagbladet.no

Får støtte av Haga

Også kommunalminister og Senterparti-leder Åslaug Haga mener Eivind Reiten er svekket.

På direkte spørsmål om Reiten nå kan berge styrelederposisjonen i nye StatoilHydro, svarte Haga slik under NRKs partilederutspørring i dag:

- De fleste ser at Reitens omdømme er svekket, så får vi se hvordan vi håndterer dette. Det blir en krevende prosess framover.

Sp-lederen ga også klart uttrykk for at de økonomiske vilkårene enkelte norske næringslivstopper har skaffet seg er «langt hinsides fornuft», og at hun mener at de ikke kan dekke seg bak at avgjørelsene om opsjoner og andre goder er tatt i styrerommet.

- De som sitter i disse posisjonene har også ansvar for ikke å presse styrene, sier Haga.

Haga er heller ikke fornøyd med at Reiten bare har gitt fra seg noe av den gylne avtalen som han hadde.

- Jeg vil bare si at jeg er like imot opsjoner enten Reiten får 28 millioner eller 20 millioner, og sånn sett er ikke vi fornøyd med det som har skjedd, sier hun til NRK.

SKEPTISK: Sp-leder Åslaug Haga er enig med Lysbakken i at Reiten er svekket.
SVEKKET: Mange stiller spørsmål om hvorvidt Hydro-sjef Eivind Reitan kan bli styreleder i StatoilHydro etter opsjonsbråket.