Svalbard:

Har vært 9 måneder i fangsthytte

Skulle blitt hentet i starten av mai.

HISTORISK: Hilde Falun Strøm (53) og Sunniva Sørby (59) er de første kvinnene som har overvintret, uten noen menn i følget sitt, i hytta Bamsebu på Svalbard. Foto: Privat/Hearts in the ice
HISTORISK: Hilde Falun Strøm (53) og Sunniva Sørby (59) er de første kvinnene som har overvintret, uten noen menn i følget sitt, i hytta Bamsebu på Svalbard. Foto: Privat/Hearts in the ice Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hilde Falun Strøm (53) og Sunniva Sørby (59) startet turen til hvalfangsthytta Bamsebu på Svalbard september i fjor. Planen var å bli de første kvinnene i historien som overvintrer der, uten noen menn i følget sitt.

Bamsebu er ei hytte på 20 kvadratmeter, som ble bygget i 1930 for å fange hvithval om sommeren.

Siden september har de to kvinnene bodd på hytta, for å samle data til å kunne forske på klimaprosjekter for NASA, Norsk Polarinstitutt og mange, mange flere.

- Vi ønsket å oppleve alle årstider, leve i ett med naturen og dyrelivet rundt oss, og leve et enkelt liv, med et langt lavere klimaavtrykk enn i sivilisasjonen, sier Strøm til Dagbladet.

LITEN: Fangsthytta er ikke mer enn 20 kvadratmeter stor, og ble bygget i 1930 som et sted hvalfangere kunne være om sommeren. Foto: Privat/Hearts in the ice
LITEN: Fangsthytta er ikke mer enn 20 kvadratmeter stor, og ble bygget i 1930 som et sted hvalfangere kunne være om sommeren. Foto: Privat/Hearts in the ice Vis mer

«Hearts in the Ice»

Hilde Falun Strøm har bodd halve livet sitt på Svalbard og Sunniva Sørby var den første kvinnen i et team på fire som gikk til Sydpolen på ski.

I 2016 møttes de to i Alaska og startet prosjektet «Hearts in the Ice» sammen.

- Det beskriver hvor vi har hjertene våre - i isen i Arktis og Antarktis.

Med prosjektet ønsket de å skape en plattform for global dialog rundt klimaendringene som de har opplevd tett på, og å inspirere til positivt engasjement rundt hvordan alle kan bidra til å bremse utviklingen.

- Med overvintringen ville vi samle eksperter rundt klimarelaterte tema, og dele kunnskapen med skolebarn over hele verden, via interaktive klasserom.

OVERVINTRET: De skulle bli hentet 7. mai, men grunnet coronaviruset blir de nå til over sommeren. Foto: Privat/Hearts in the ice
OVERVINTRET: De skulle bli hentet 7. mai, men grunnet coronaviruset blir de nå til over sommeren. Foto: Privat/Hearts in the ice Vis mer

Ingen hjemreise

Etter å ha tilbrakt mange måneder sammen på 20 kvadratmeter, gledet duoen seg til å bli hentet av MS Nordstjernen 7. mai. Men halvveis i oppholdet deres, fikk de beskjed om at planene ble endret.

- Verden ble snudd på hodet. Covid-19 satte en stopper for oss, som alle andre. Vi hadde gledet oss sånn!

MAGISK: De to kvinnene sier oppholdet har vært magisk, til tross for både utfordringer og ekstrem kulde. Foto: Privat/Hearts in the ice
MAGISK: De to kvinnene sier oppholdet har vært magisk, til tross for både utfordringer og ekstrem kulde. Foto: Privat/Hearts in the ice Vis mer

Planen var at MS Nordstjernen, fylt med venner, familie, partnere, sponsorer og spesielt inviterte gjester skulle være med på turen for å hente de to kvinnene. Alt skulle ende i en stor fest for å feire den vellykkede overvintringen, men slik ble det altså ikke.

- Det var tungt. Samtidig ga det oss muligheten til å bidra med forskningsdata gjennom et helt år, og for forskerne så er vi viktigere nå enn noen gang, siden alt av feltarbeid stanset opp.

Strøm forteller at de har vært de eneste i felt under lockdown.

NORDPOLEN: Vanligvis oppstår de store hullene i ozonlaget over Antarktisk. Det var derfor meg forbauselse at forskere oppdaget det rekordstore hullet over Arktis. Video: Copernicus / NASA Vis mer

Magisk opplevelse

Denne vinteren på Svalbard har vært den kaldeste på mange år, og de to har kunne lese av 34 minusgrader på gradestokken på det kaldeste, men ofte skal det ha vært langt under 40 minus, når det blåste.

- Vi hadde en skikkelig god gammeldags ishavsvinter, med kulde, is og mange stormer. Hytta er verken vinterisolert eller tett, så det har vært kaldt.

Ellers forteller Strøm at hele opplevelsen har vært magisk, og at de var godt forberedt på overvintringen, både mentalt og fysisk.

- Men det dukker alltid opp utfordringer som aldri er helt som man hadde tenkt seg. Her ute i villmarka er det ikke vi som bestemmer. Det er elementene rundt oss, som været med kulde og vind, lyset eller total mangel på lys under polarnatta, og isbjørn.

I tillegg har de to måtte klare å leve sammen på 20 kvadratmeter, uten særlig mange former for privatliv.

- Det har vært utfordrende - naturlig nok. Men vi hadde med oss verktøy for hvordan vi skulle håndtere kommunikasjon og vanskelige tider, i tillegg til et nettverk av støttespillere der ute som heiet på oss.

FARE: Under oppholdet har de blant annet få se isbjørner. Foto: Privat/Hearts in the ice
FARE: Under oppholdet har de blant annet få se isbjørner. Foto: Privat/Hearts in the ice Vis mer

Forlenger oppholdet

Etter at hjemreiseturen ble stanset, har Hilde og Sunniva bestemt seg for å bli over sommeren, og satse på å bli hentet i september.

- Vi er klare for å fortsette vårt bidrag her fra Bamsebu over sommeren. Det er her vi kan være mest relevante, og best til nytte akkurat nå. Så blir det spennende å få bidra herfra gjennom sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer