Svalbard:

Har vært 9 måneder i fangsthytte

Skulle blitt hentet i starten av mai.

HISTORISK: Hilde Falun Strøm (53) og Sunniva Sørby (59) er de første kvinnene som har overvintret, uten noen menn i følget sitt, i hytta Bamsebu på Svalbard. Foto: Privat/Hearts in the ice
HISTORISK: Hilde Falun Strøm (53) og Sunniva Sørby (59) er de første kvinnene som har overvintret, uten noen menn i følget sitt, i hytta Bamsebu på Svalbard. Foto: Privat/Hearts in the ice Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hilde Falun Strøm (53) og Sunniva Sørby (59) startet turen til hvalfangsthytta Bamsebu på Svalbard september i fjor. Planen var å bli de første kvinnene i historien som overvintrer der, uten noen menn i følget sitt.

Bamsebu er ei hytte på 20 kvadratmeter, som ble bygget i 1930 for å fange hvithval om sommeren.

Siden september har de to kvinnene bodd på hytta, for å samle data til å kunne forske på klimaprosjekter for NASA, Norsk Polarinstitutt og mange, mange flere.

- Vi ønsket å oppleve alle årstider, leve i ett med naturen og dyrelivet rundt oss, og leve et enkelt liv, med et langt lavere klimaavtrykk enn i sivilisasjonen, sier Strøm til Dagbladet.

«Hearts in the Ice»

Hilde Falun Strøm har bodd halve livet sitt på Svalbard og Sunniva Sørby var den første kvinnen i et team på fire som gikk til Sydpolen på ski.

I 2016 møttes de to i Alaska og startet prosjektet «Hearts in the Ice» sammen.

- Det beskriver hvor vi har hjertene våre - i isen i Arktis og Antarktis.

Med prosjektet ønsket de å skape en plattform for global dialog rundt klimaendringene som de har opplevd tett på, og å inspirere til positivt engasjement rundt hvordan alle kan bidra til å bremse utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer