- ANGRER: Den 57 år gamle tidligere politimannen angrer på at ved et par anledninger lekket bilder og informasjon fra politiets interne registre til VG. Han erkjnner ikke straffskyld for de aller fleste av tiltalepunktene. Her fra retten: aktor Johan Martin Welhaven (t.v) og 57-åringens forsvarer Jens-Ove Hagen. MMS-FOTO: Hans-Martin Thømt Ruud
- ANGRER: Den 57 år gamle tidligere politimannen angrer på at ved et par anledninger lekket bilder og informasjon fra politiets interne registre til VG. Han erkjnner ikke straffskyld for de aller fleste av tiltalepunktene. Her fra retten: aktor Johan Martin Welhaven (t.v) og 57-åringens forsvarer Jens-Ove Hagen. MMS-FOTO: Hans-Martin Thømt RuudVis mer

- Har vært naiv og dum

Politimannen (57) angrer lekkasjer til media.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


EIDSVOLL (Dagbladet.no): - Det står for ham helt uforklarlig hva han har gjort. Dette vil han angre på til dagen han dør, sier Jens-Ove Hagen til Dagbladet.no.

Han er forsvarer for den 57 år gamle eks-politimannen som står tiltalt for taushetsbrudd da han til sammen skal ha lekket informasjon og bilder fra politiets interne registre til VG og Se og Hør til sammen 23 ganger.

Han erkjenner tre av tiltaltepunktene. To av dem handler om bilder og informasjon i forbindelse med drapene på Vollheim gård i Søndre Land. Den tredje gjelder bilder av fire tiltalte i den såkalte «drosjesvindel-saken» i Oslo.

- Forferdelig følelse
I retten har tiltalte forklart at det var ikke journalisten i VG som er omtalt i tiltalen som han ga bilder til, men en fotograf i avisa han kjente fra mange år tilbake.

- Det var en forferdelig følelse å gi fra seg bildene. Det var tankeløst og hodeløst å gjøre det. Jeg kan ikke begripe hvorfor jeg ikke forsøkte å stanse det i ettertid, sa tiltalte under sin forklaring i retten.

- Han har vært naiv og dum som gjorde det, sier advokat Hagen til Dagbladet.no.

57-åringen bedyrer at han ikke har vært noen politikilde for media. Spesialenheten er av en annen mening og mener å ha avdekket systematiske lekkasjer. De mener å kunne bevise at tiltalte har vært inne i politiets etterretningsregister INDICIA like før VG og Se og Hør har publisert saker som han har søkt på i registrene.

- Flinke journalister
Tiltalte mener dette er mer eller mindre tilfeldig.

- Han har benyttet disse søkene som trening på systemet, sier Hagen.

I sin forklaring i Øvre Romerike tingrett fortalte 57-åringen at han er nysgjerrig og nyhetskåt.

Han fortalte at han har blitt oppringt av journalistene som lurte på om det har skjedd noe i hans politidistrikt. Han fortalte videre at praten ofte gikk over til hva journalistene arbeidet med. Både under og etter samtalene har tiltalte søkt seg fram til personer og sakskomplekser i dataregisteret, i ren nysgjerrighet.

Han innrømmet at han har avkreftet noen av påstandene journalister har kommet med, men at han altså aldri har lekket informasjon.

Ifølge forsvareren føler klienten hans seg noe brukt av journalistene.

- Han føler seg til en viss grad brukt, men aldri presset. Dette er flinke journalister som kan prate for seg, sier Hagen.