Lan Marie Berg om hets og trusler:

- Har vært veldig redd

Siden hun ble byråd i 2015 har Lan Marie Nguyen Berg (MDG) levd med hets og trusler. Likevel har hun aldri angret på at hun ble politiker.

TØFFE TAK: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har levd med hets og trusler siden hun ble byråd i Oslo i 2015. - Man lærer seg dessverre å leve med det, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TØFFE TAK: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har levd med hets og trusler siden hun ble byråd i Oslo i 2015. - Man lærer seg dessverre å leve med det, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Da politiet tok kontakt med meg, var de opptatt av at de gjerne kunne stille opp for en prat samme kveld. Det setter jeg veldig pris på og jeg ble lettet da de tok kontakt. Men for meg var det liksom ikke noe nytt som hadde skjedd. Denne situasjonen har vært den samme over mange år, sier Lan Marie Berg (MDG) til Dagbladet.

Det var i slutten av mai at redaktør Harald Klungtveit i Filter Nyheter delte omkring 50 skjermbilder på Facebook fra kommentarfelt som inneholder hets mot Berg.

«Riskoker'n må ut. Rett i fengsel», «Kjerringfaenskapet er kriminell», «Skad ho for livet», og antydninger om at det finnes «en kjeller på Akershus festning» for «sånne som henne», var blant kommentarene.

Omtalen fikk blant annet også olje- og energiminister Tina Bru til å reagere kraftig. Det samme gjorde politiet, som igangsatte etterforskning.

I alt ble tre straffesaker opprettet. En av disse ble henlagt etter bevisets stilling, mens det ble utstedt ordre om to forelegg for hensynsløs atferd overfor Lan Marie Berg, skrev politiet i en pressemelding forrige uke.

Men for Berg selv, har dette vært en del av livet i seks år.

Vanskelig oppgave

Dagbladet besøker Berg hjemme i generasjonsboligen hun har flyttet sammen med ektemannen Eivind Trædal, dattera Ragna Mai, Bergs foreldre og hunden Index.

IKKE OVERSIKT: Lan Marie Berg aner ikke hvor mye hat og trusler hun har mottatt de siste årene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE OVERSIKT: Lan Marie Berg aner ikke hvor mye hat og trusler hun har mottatt de siste årene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Selv har ikke Berg oversikt over hvor mye hat og trusler mot henne som sirkulerer. Heller ikke over hvor mange anmeldelser det er blitt i løpet av åra etter at hun ble byråd i Oslo.

- Etter at jeg ble byråd i Oslo høsten 2015 måtte vi raskt gi opp med å få oversikt. På Internett blir det så voldsomt, og det har i tillegg vært flere målrettede kampanjer, som for eksempel den tidligere gruppa «Ja til bilen i Oslo», sier Berg til Dagbladet og fortsetter:

- Der var det en personforfølgelsesbit som var veldig heftig, og da var det verre. Men det finnes selvfølgelig mange andre grupper og Resett har også tidvis vært ganske aktive.

- Har du noen gang vært redd?

- Ja, jeg har vært redd.

- Det er så uoversiktlig, og det var opp til oss selv å vurdere alvorlighetsgraden. På samme måte du som privatperson må gå den vanlige veien gjennom politiet og anmelde trusler eller straffbare forhold, måtte jeg selv skaffe oversikt, samle opp og anmelde personlig. Det kunne jeg ikke dersom jeg samtidig skulle ha tid til å gjennomføre det jeg hadde lovet velgerne.

Hun understreker at stortingspolitikerne har en direktelinje til PST. De gjør en faglig vurdering av sikkerheten til politikere med nasjonale verv.

- Men jeg måtte vurdere alvoret selv og hvilke forholdsregler jeg burde ta. Det er jo vanskelig, fortsetter Berg.

- Gjør meg forbanna

Både MDG og byrådet skjønte etterhvert at noe måtte gjøres, og flere tiltak kom på plass for å beskytte Berg.

Rådhuset fikk anledning til å anmelde trusler som hennes arbeidsgiver, og selv fikk hun låne ordfører Marianne Borgens bil. Det føltes for usikkert å komme seg til jobb på egen hånd, enten med sykkel eller kollektivtransport.

Til Dagbladet legger ikke Berg skjul på at det har vært tøffe tak. For egen del, men også for den nærmeste familien.

- Det er klart at det også er tøft for de nærmeste. Men jeg har fått stor støtte fra både Eivind og familien. Hvis jeg har en fighterspirit, så kommer det fra dem, sier Berg.

Til Dagbladet understreker Berg at det er mange som har hatt det verre enn henne og som har et enda mindre apparat rundt seg.

- Jeg har dessverre måttet lære meg å leve med dette, men det burde verken være nødvendig eller påkrevd for å kunne delta i demokratiet. Det er dessuten mange som har hatt det verre enn meg, og som har hatt mindre apparat rundt seg. Tenk at til og med barn og ungdom som streiket for klimahandling i 2019 opplevde grums i kommentarfeltene fra godt voksne mennesker.

Berg er også bekymret for unge samfunnsdebattanter med minoritetsbakgrunn som kan bli stående alene mot flere fronter og i en storm av trusler og drittslenging på nett.

VIL PÅ STORTINGET: Lan Marie Berg er førstekandidat på MGDs stortingsliste i Oslo. Hun mener bedre tiltak for å stanse netthets er én av mange viktig oppgaver for en ny regjering. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL PÅ STORTINGET: Lan Marie Berg er førstekandidat på MGDs stortingsliste i Oslo. Hun mener bedre tiltak for å stanse netthets er én av mange viktig oppgaver for en ny regjering. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Nylig kom det en rapport om at en av tre av dem som overlevde på Utøya har mottatt trusler eller hets etterpå, og at en gjenganger er at de får beskjed om at de burde vært skutt. Det gjør meg så forbanna.

Selv tror ikke Berg det finnes noen enkel løsning på problemet, men mener alle må ta litt mere ansvar.

- Det finnes nok ingen quick fix, og vi må alle ta ansvar for å være litt nabokjerring og sørge for at Internett ikke blir et fristed for mobbing, hatefulle ytringer og trusler. Samtidig kan det offentlige gjøre mer for at ordskiftet blir tryggere for alle. Politiet bør få flere ressurser og de som er spesielt utsatt i samfunnsdebatten bør kunne få hjelp av PST. Dette er bakgrunnen for at MDG foreslo flere tiltak i Stortinget denne våren. Jeg er overrasket over at de dessverre ble nedstemt. Dette blir enda en viktig oppgave for en ny regjering, sier hun.

- Samme motstand

Det er liten tvil om at blandingen av bilrelatert miljøpolitikk og det at Berg er en ung kvinne med en blandet etnisitet, gjør hatet eksplosivt.

Men også i andre byer rundt om i verden der lokalpolitikere har jobbet for mindre biltrafikk, har det vært tøffe tak. For som hun selv påpeker: Det er ikke bare her at MDG og likesinnede partier setter sinnene i kok.

- Min erfaring fra samtaler med lokalpolitikere i andre land, er at den samme viljen til å gjennomføre denne politikken er i byer over store deler av verden. Over hele Europa, i Bogota, Buenos Aires og flere byer i USA, er det den samme viljen til å gjøre byene grønnere og kutte biltrafikken. Men de møter også den samme motstanden.

Ifølge Berg har borgermesteren i Paris, Anne Hidalgo, stått i liknende stormer når hun har fjernet biltrafikken i gatene rundt Seine og i hovedgata Champs-Élysées. Det har ikke blitt bedre når hun har ønsket å gjøre Paris sykkelvennlig på rekordtid, som et resultat av coronapandemien.

Eksempelet er bare ett av mange Berg trekker fram.

HAGELIV: I den nye generasjonsboligen familien har flyttet inn i, er det nok av utendørs boltreplass for store og små. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAGELIV: I den nye generasjonsboligen familien har flyttet inn i, er det nok av utendørs boltreplass for store og små. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aldri angret

For egen del hadde Berg aldri sett for seg at hun skulle ende i politikken.

Nøyaktig hva hun drømte om, vet hun ikke. Utdanningen innen samfunnsvitenskap gjorde at hun kanskje så for seg jobb i et departement eller direktorat, forklarer hun.

En ganske så trygg karrierevei, sammenliknet med det hun står i i dag.

Men så ble hun engasjert i klimasaken.

- Jeg har alltid hatt et engasjement for å utjevne sosial ulikhet og få de fattige landene opp på en bedre levestandard. Uten å ta tak klimaproblemet, så jeg at alt det som er gjort på dette feltet, vil bli reversert. Klimautfordringene må være vår tids store solidaritetssak. Derfra ble det kort vei inn i MDG.

- Har du noen gang angret på at du har blitt politiker, gitt det du står i?

- Nei, det har jeg aldri gjort. MDG er det mest meningsfylte jeg kan gjøre for klimasaken. I Oslo har vi fått til mer enn det vi trodde var mulig på så kort tid. Så jeg har faktisk blitt mer håpefull etter at jeg ble med i politikken og ble byråd for miljø- og samferdsel i Oslo. Prosjektet med SV og Ap i Oslo har vært veldig godt, og et samarbeid med MDG, Ap og SV er den mest spennende modellen for en ny regjering etter valget, konkluderer Berg.

Lan Marie Berg:

* Valgt til byråd for miljø og samferdsel i Oslo i 2015 og i 2019. I 2019 fikk MDG 15.3 prosent av stemmene og Berg var den politikeren som fikk flest personstemmer i Oslo.

* Førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo ved stortingsvalget i høst.

* Født 4. mars 1987 i Oslo

* Har mastergrad i samfunnsvitenskap fra Universitetet i Oslo.

* Jobbet tidligere på forskningsstiftelsen Cicero Senter for klimaforskning

* Berg har vært gjenstand for flere mistillitsforslag, sist i forbindelse med milliardsprekken i Oslos nye vannforsyning. Fremskrittspartiet fremmet forslaget.

Kilde: NTB/ Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer