Minnes søsteren:

- Har vært vondt for oss alle

Familien til 22. juli-terrorens yngste offer, Sissi (14), sier at det nye minnesmerket danner samhold. - Det blir lettere å prate når vi alle vet hvor vondt det har vært, og fortsatt er, sier søsteren Savannah.

MINNES SØSTEREN: Savannah (i front) og Sidney minnes søsteren Sharidyn, også kjent som Sissi - 22. juli-terrorens yngste offer. Foto: Kjersti Lien / Dagbladet
MINNES SØSTEREN: Savannah (i front) og Sidney minnes søsteren Sharidyn, også kjent som Sissi - 22. juli-terrorens yngste offer. Foto: Kjersti Lien / Dagbladet Vis mer
Publisert

UTØYKAIA (Dagbladet): Lørdag åpnet regjeringen det nasjonale minnestedet etter terroren i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011, hvor 77 mennesker mistet livet.

- Representerer liv

Terrorens yngste offer var Sharidyn Svebakk-Bøhn, også kjent som Sissi. Hun ble bare 14 år gammel.

I anledning åpningen av minnesmerket møter Dagbladet familien hennes på Utøykaia. Moren Vanessa Svebakk, far Odd Roger Bøhn og søstrene Savannah (17) og Sidney (12).

- Stedet vi står på representerer for oss liv, og ikke død. Dette var det siste stedet Sissi var i live før hun satte sine føtter på Utøya, sier Vanessa.

Minnesmerket som er vedtatt og nå satt opp består av 77 bronsesøyler, som skal symbolisere og representere ofrene etter den tragiske dagen for snart elleve år siden.

På vei over til Utøya forteller moren at de synes minnesmerket er fint.

SYMBOLTUNGT: Minnestedet for 22. juli-terroren er verdig og symboltungt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under åpningen på Utøykaia lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB
SYMBOLTUNGT: Minnestedet for 22. juli-terroren er verdig og symboltungt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under åpningen på Utøykaia lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Viktig for oss

På hver og en av søylene står navnene til de som ble drept gravert inn. Men Sharidyns navn står imidlertid ikke der. Vanessa understreker at det ikke er noe dramatikk rundt valget, men at da spørsmålet kom i fjor høst, var ikke yngstedattera klar for å ha navnet til søsteren på en av søylene.

- Minnesmerket er mer for alle andre, enn oss etterlatte. Og for en 12-åring har prosessen gått fort. Det er viktig for oss at hun skal få muligheten til å forstå hva som skjedde den dagen, og fordøye alle inntrykk, sier Vanessa til Dagbladet.

Også Savannah peker på at minnesmerket på Utøykaia er mer for dem som ønsker å lære om 22. juli, men ikke om ofrene:

- Utøya er der Sissi døde, men det er ikke der hun ligger. Hun har en gravplass i Drammen, sier Savannah, som er myndig om kort tid.

Hun tror ikke familien vil oppsøke det nye minnesmerket så mye. Hun forteller at «Jernrosene» ved Oslo domkirke har en større betydning for dem, da hun selv var med på å utforme rosen til minne om søsteren.

MØRK DAG I HISTORIEN: 22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i to terrorangrep i Norge, i Regjeringskvartalet og på Utøya. Dette er sekundene og timene vi aldri glemmer. Video/foto: NTB, Dagbladet, Kongehuset, privat, politiet, Digital imulse, NRK. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Markerer fødselsdagen

Familien har vært på Utøya flere ganger etter 22. juli 2011. Sist gang var i 2019, på bursdagen til Sharidyn - eller Sissi, som familie og venner kaller henne. Hun skulle fylt 21 år det året, men døde bare dager etter 14-årsdagen.

- Bursdagsgaven hennes det året var å sette navnet hennes på minneringen, sier Vanessa.

Minneringen henger helt nord på øya, med navnene til de 69 menneskene som ble drept her, skåret ut i metallet.

Moren forteller videre at de sjeldent er hjemme på Sissis bursdag. Det er en dag familien synes er viktigere å markere, enn årsdagen til terrorangrepet.

- Vi prøver å gjøre noe Sissi hadde likt å gjøre, forteller hun.

Sissi var glad i «Pippi Langstrømpe», så et år sjekket hele familien inn på Astrid Lindgrens verden i Sverige.

Hvor de skal i år er ennå ikke bestemt.

Har fulgt i søsteras fotspor

Dagbladet er med familien når de legger ned blomster der Sissi hadde teltet sitt. Det blomstrer i lilla på stien, på vei opp.

- Det representerer liv. Sissis yndlingsfarge var lilla, skyter moren inn.

Savannah har fulgt i søsteras fotspor og er aktiv i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF. Hun er ikke klar for å tilbringe en hel uke på AUFs sommerleir, men har vært der i noen dager.

- Jeg ville forstå hva Utøya betydde for Sissi, sier hun.

TELTPLASSEN: Familien legger ned blomster der Sharidyn hadde teltet sitt på Utøya. Foto: Kjersti Lien / Dagbladet
TELTPLASSEN: Familien legger ned blomster der Sharidyn hadde teltet sitt på Utøya. Foto: Kjersti Lien / Dagbladet Vis mer

Foreldrene var skeptiske til å la Savannah dra på sommerleir etter det som skjedde med eldstedattera. Men Savannah sa noe som fikk dem til å ombestemme seg:

- Mamma, nå har jeg fulgt Sissis fotspor i 14 år, men nå er det ikke flere fotspor å følge. Jeg skal gjøre noe Sissi aldri gjorde. Jeg skal komme hjem.

Savannah er klar på at veien inn i politikken har vært et eget valg, men at Sissi kanskje har vært en påvirker, og at tida etter terrorangrepet ble en naturlig inngang.

I dag sitter begge søstrene som representanter for Norge i Children´s General Assembly, og er begge opptatt av ytringsfrihet for barn og unge.

Sidney var bare en baby i 2011, og kan ikke huske søsteren. Hun er den yngste etterlatte, og helt som alle andre barn, ifølge moren.

- Men hun har vokst opp i en familie med dyp sorg. Det er hun som har lært oss å leve og glede oss over hverdagen igjen.

Familien er glad for å kunne samles med andre etterlatte på en dag som denne. Vanessa forteller at det er godt å snakke med andre pårørende som vet hvordan det er.

- Det blir et samhold i at vi alle vet hvor vondt det har vært, og fortsatt er, avslutter Savannah.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer