Har våpen til å starte krig

De kriminelle gjengene i Oslo hamstrer våpen. De har nå mer enn nok skytevåpen til å starte en krig. Dagbladet får bekreftet at cirka 30 Uzi maskinpistoler er bestilt, og at de nå er på vei til Norge. Våpnene er bestilt av kriminelle i Oslo, og skal leveres til en våpenheler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er trolig flere tusen våpen på avveie i Norge. De kriminelle gjengene i Oslo er sannsynligvis i besittelse av flere hundre av dem. Det er et faktum at både medlemmer av A- og B-gjengen, medlemmer av MC-grupper og andre kriminelle har hamstret våpen de siste månedene. Det kan dermed gå mot en blodig vinter og vår i Oslos gater. Dagbladet kjenner til at israelske Uzi-maskinpistoler er bestilt av kriminelle i Oslo for kort tid tilbake. Våpnene er nå på vei til Norge. I et rom på Politihuset i Oslo ligger det flere hundre skytevåpen. Oslopolitiet beslagla i fjor 584 våpen. I beslagsrommet ligger det blant annet hagler, rifler, flere typer automatvåpen, pistoler og revolvere. De fleste av dem stammer fra det kriminelle miljøet i hovedstaden. Men dette er bare toppen av isfjellet. I Oslo tar det i underkant av en time å få tak i et skytevåpen, dersom en har kontakter. Er man interessert i mer avansert skytevåpen, kan det ta litt lengre tid. Gjengene i Oslo er væpnet til tennene. Ved siden av pistolene Ruger og Glock, har automatvåpen blitt populært i disse miljøene. Den siste tida har automatvåpen blitt brukt ved flere anledninger, sist på Stovner seint fredag kveld. Det ble løsnet et ukjent antall skudd fra det russiske automatvåpenet PPSh-41. Andre typer populære automatvåpen er den militære MP5, russiske Kalashnikov, israelske Uzi og AG3.

Fra utlandet

Ifølge Kripos' kriminalstatistikk ble det registrert 230 stjålne våpen på landsbasis i fjor. Det er en liten nedgang i forhold til året før. Mange av disse våpnene blir solgt til personer i kriminelle miljøer.

Statistikken omfatter ikke våpen som kommer ulovlig inn til Norge. Personer med et kriminelt rulleblad får ikke våpentillatelse hvis de søker. Dermed skaffer de seg skytevåpen på annet vis. I hovedsak får kriminelle tak i våpen på følgende måter:

  • Våpnene blir stjålet ved planlagte eller tilfeldige innbrudd. Tyvene selger så skytevåpnene videre til kontaktpersoner i det organiserte kriminelle miljøet.
  • Kriminelle reiser utenlands for å kjøpe våpen hos likesinnede i andre land. Deretter smugler de våpnene inn med bil. Ofte passerer de grenseoverganger hvor det sjelden, eller aldri, er tollkontroll. Våpnene blir gjemt i spesielle rom i bilen eller i kofferter. Det er også en kjent sak at våpnene smugles inn bit for bit sammen med for eksempel motorsykkeldeler.
  • Mange av våpnene stammer opprinnelig fra det tidligere Jugoslavia eller andre land i Øst-Europa. Politiet mener at oppløsningen av Jugoslavia førte til en flom av våpen til Norge.

Uzi koster 25000 kroner

Oslopolitiet mener stadig flere kriminelle skaffer våpen for å beskytte seg selv. Det kriminelle miljøet i hovedstaden blir stadig hardere. - Altfor mange våpen er i hendene på feil folk, fastslår fungerende etterretningssjef i Oslo, Iver Stensrud, overfor NTB. Dagbladet kjenner til våpenprisene på det svarte markedet i Oslo.

  • En Uzi koster fra 25000 kroner og oppover - avhengig av hvor gode kontakter man har.
  • Den militære MP5 koster rundt 30000 kroner.
  • Russiske Kalashnikov er noe billigere, et sted mellom 15000 og 20000 kroner.
  • PPSh-41, som er en eldre tyngre russisk maskinpistol, koster vel 20000 kroner.
  • AG3 selges rimelig. Ifølge Dagbladets kilder er det mulig å få kjøpt en AG3 for helt ned i 4000- 5000 kroner.
  • Pistoler som Ruger og Glock koster fra 10000 og oppover.
  • Revolvere, som Magnum 357, er billigere. De kan kjøpes fra 7000 kroner.
UZI: Politiinspektør Reidar Bruusgaard ved Oslo politidistrikt viser fram en Uzi maskinpistol. Dagbladet kjenner til at et 30-tall Uzier er bestilt av kriminelle i Oslo. Her, i et rom på Politihuset i Oslo, ligger flere hundre beslaglagte våpen.
<B>20. JANUAR 2001:</B> Tre menn ble skutt og skadd ved Stovner T-banestasjon i Oslo.
<B>27. DESEMBER 2000:</B> En maskert mann med politiuniform og automatvåpen ranet K-bank i Bogstadveine i Oslo. Han skjøt flere skudd mot en politibil.
<B>8. JANUAR 2001:</B> En 27 år gammel pakistansk drosjeeier, sympatisør av A-gjengen, ble skutt og drept på Tøyen i Oslo.
<B>26. SEPTEMBER 2000:</B> Tre personer fra A-gjengen åpnet ild mot B-gjengen i krysset Hausmannsgate-Storgata i Oslo.