Folkehelseinstituttet:

Har varslet om ny deltavariant

Folkehelseinstituttet har oppdaget 14 tilfeller av en mutert deltavariant i Norge, som har bekymringsfulle endringer.

NY MUTASJON: FHI har varslet om en ny variant av deltavarianten. Slik ser SARS-CoV-2 ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
NY MUTASJON: FHI har varslet om en ny variant av deltavarianten. Slik ser SARS-CoV-2 ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet i sin nyeste ukerapport at de har gjort andre land oppmerksomme på en ny variant av deltavarianten som har fått fotfeste i Møre og Romsdal. Varselet har blitt fremmet gjennom EWRS-nettverket.

- Det europeiske tidligvarslingssystemet EWRS brukes av landene til å informere hverandre om hendelser av større eller mindre betydning, og det går mange slike meldinger i dette systemet hele tida, sier seniorforsker Olav Hungnes ved FHI til Dagbladet.

- Vi har brukt kanalen til å informere andre land om at vi ser denne mutasjonen i et mindre utbrudd, slik at de kan ha oppmerksomhet dersom det skulle skje en økt forekomst også hos dem. Slik kan det raskt avklares om dette skjer flere steder og dermed framstår som en viktig endring. Inntil videre har vi ikke holdepunkter for at det er slik.

Bekymringsfull endring

Den aktuelle mutasjonen av deltavarianten har endringer i spikeposisjon 484 (E484A). Denne endringen forbindes med økt evne til å unnslippe immunitet, altså økt evne til å infisere personer som har blitt immune gjennom vaksinasjon eller gjennomgått sykdom. Endringene har også blitt sett hos andre varianter av bekymring, som for eksempel gammavarianten og betavarianten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer