Folkehelseinstituttet:

Har varslet om ny deltavariant

Folkehelseinstituttet har oppdaget 14 tilfeller av en mutert deltavariant i Norge, som har bekymringsfulle endringer.

NY MUTASJON: FHI har varslet om en ny variant av deltavarianten. Slik ser SARS-CoV-2 ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
NY MUTASJON: FHI har varslet om en ny variant av deltavarianten. Slik ser SARS-CoV-2 ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet i sin nyeste ukerapport at de har gjort andre land oppmerksomme på en ny variant av deltavarianten som har fått fotfeste i Møre og Romsdal. Varselet har blitt fremmet gjennom EWRS-nettverket.

- Det europeiske tidligvarslingssystemet EWRS brukes av landene til å informere hverandre om hendelser av større eller mindre betydning, og det går mange slike meldinger i dette systemet hele tida, sier seniorforsker Olav Hungnes ved FHI til Dagbladet.

- Vi har brukt kanalen til å informere andre land om at vi ser denne mutasjonen i et mindre utbrudd, slik at de kan ha oppmerksomhet dersom det skulle skje en økt forekomst også hos dem. Slik kan det raskt avklares om dette skjer flere steder og dermed framstår som en viktig endring. Inntil videre har vi ikke holdepunkter for at det er slik.

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

Bekymringsfull endring

Den aktuelle mutasjonen av deltavarianten har endringer i spikeposisjon 484 (E484A). Denne endringen forbindes med økt evne til å unnslippe immunitet, altså økt evne til å infisere personer som har blitt immune gjennom vaksinasjon eller gjennomgått sykdom. Endringene har også blitt sett hos andre varianter av bekymring, som for eksempel gammavarianten og betavarianten.

- Vi holder godt øye med denne posisjonen fordi mutasjon i posisjon 484 anses å ha hjulpet bekymringsvariantene beta og gamma til å unnslippe immunitet, forklarer Hungnes og fortsetter:

- I disse variantene er det kommet en annen aminosyre, K (lysin), mens den aktuelle undervarianten av delta har endret seg til A (alanin). Dette gir antakelig en annen effekt enn mutasjonen hos beta og gamma, men her er det mye vi ikke vet.

TJUVSTARTET: Petter Stordalen skulle telle ned til kl 16.00, men han var litt for ivrig. Video: Marie Røssland. Vis mer

Tilfeller i Norge

Så langt har FHI påvist 14 tilfeller av den nye varianten av deltavarianten i Norge. Hovedsakelig kan disse tilfellene knyttes til Møre og Romsdal.

- I virusovervåkingen følger vi med på nye og gamle genetiske varianter av viruset. Vi vet at en genetisk gruppe av virus som blant annet har mutasjonen E484A har forårsaket noen utbrudd i Møre og Romsdal i siste halvdel av august og litt inn i september. Vi følger nå med på om gruppen har økt eller minket etter dette.

Siden midten av august viste sju prosent av tilfellene som ble helgenomsekvensert fra Møre og Romsdal seg å være den nye deltavarianten. Helgenomsekvensering er metoden FHI bruker for å undersøke hvilken coronavirusvariant folk har fått påvist.

- Det forteller blant annet at det aller meste som har foregått av covidsmitte i fylket i denne perioden har vært med virus som ikke tilhører denne gruppen.

Folkehelseinstituttet skriver i ukerapporten at de har helgenomsekvensert flere positive prøver, og venter på svar. De skriver også at de framover vil følge videre utbredelse av denne muterte varianten av deltavarianten nøye.

SLUTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand på klassisk symbolsk vis. Vis mer

Verste frykt

Når coronaviruset muterer, kan det oppstå nye virusvarianter som er både mer smittsom, mer dødelig og mer motstandsdyktig mot immunitet. At det skal oppstå en variant som unnslipper immuniteten som verdensbefolkningen har bygget opp gjennom vaksinasjon, er politikernes største frykt.

Da statsminister Erna Solberg kunngjorde gjenåpning av Norge, spurte Dagbladet henne om hva som skal til for at det skal bli nødvendig med endringer i de nasjonale smitteverntiltakene.

- Det krever et nytt smitteutbrudd med en mutert virusvariant som vaksinene ikke hjelper mot. I så tilfelle må vi hente oss inn med nasjonale regler. Derfor er det viktig å gjenta budskapet om at vi er ikke ferdig med pandemien før alle er det, svarte Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer