Har ventet i nesten to år med å offentliggjøre dette bildet av det mystiske lysfenomenet i Hessdalen

Ble presentert på stor kongress i Wien.

FENOMEN: - I 2016 tok vi et nytt bilde av fenomenet på samme sted og samme tid, og det samme gjorde vi i vinter. Da har vi funnet et sted hvor dette fenomenet kanskje oppstår, sier Bjørn Gitle Hauge. Foto: Høgskolen i Østfold
FENOMEN: - I 2016 tok vi et nytt bilde av fenomenet på samme sted og samme tid, og det samme gjorde vi i vinter. Da har vi funnet et sted hvor dette fenomenet kanskje oppstår, sier Bjørn Gitle Hauge. Foto: Høgskolen i Østfold Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en årrekke har forskere, UFO-troende og andre entusiaster latt seg fascinere av Hessdalen i Sør-Trøndelag.

Ingen har konkludert med hva som ligger til grunn for lysfenomenet som har blitt dokumentert her ved en rekke anledninger, men nå mener forsker Bjørn Gitle Hauge at de kan ha kommet litt nærmere en løsning. Saken ble først omtalt av NRK Trøndelag.

På en konferanse i Wien ble det i går avdekket et bilde tatt i Hessdalen i september 2015. Eksponeringa varte i fire sekunder og bildene tas av en selvutløser med fem sekunders mellomrom.

Derfor, selv om forskerne satt i et telt bare noen meter unna og overvåket bildestrømmen som tikket inn, var lysfenomenet borte da de sprang ut for å se.

God mottakelse

Når Dagbladet ringer, sitter Hauge på en restaurant i Wien. Han forteller at det er en grunn til at bildet ikke har blitt offentliggjort før nå, og at de valgte å gjøre det på konferansen til EGU (European Geosciences Union).

Bjørn Gitle Hauge. Foto: Høgskolen i Østfold
Bjørn Gitle Hauge. Foto: Høgskolen i Østfold Vis mer

- Det er den eneste vitenskapelige måten å gjøre det på - å presentere det i vitenskapelige fora, sier han.

Han forteller videre at dette er det syvende året de er på plass på konferansen, og at mottakelsen de har fått har endret seg veldig.

- Før var det mer 'hva gjør de her', men nå er det 'spennende nå igjen', sier han.

Lysende sfære

De ville heller ikke offentliggjøre bildet for raskt, men være sikre på at de faktisk hadde dokumentert fenomenet.

- I 2016 tok vi et nytt bilde av fenomenet på samme sted og samme tid, og det samme gjorde vi i vinter. Da kan vi ha funnet et sted hvor dette fenomenet oppstår, sier Hauge.

- Men hva er det egentlig vi ser på her?

- Vi ser på en lysende sfære som er omlag 1,5 meter i diameter og litt sammentrykt. Den er ca 100 meter unna kameraet og har volum på litt mer enn en kubikkmeter.

Selv lanserer han en teori om at dette kan være en sky bestående av en ladd aerosol, og han sier at den lyser omtrent som en gammel glødelampepære på 100 watt.

- Det er en av hypotesene, men det kan også være ladd støv. Det er forskere som har publisert artikler på at slike fenomener kan forårsakes av ladde støvskyer.

- UFORKLARLIG: Disse mystiske lysene har gjort Hessdalen i Sør-Trøndelag verdenskjent. Det er fortsatt ikke noen som har en god forklaring på hva det kan være. Video: Project Hessdalen Vis mer

Lys på bakken

Han har ikke noen konklusjon på hvorfor fenomenet oppstår akkurat i Hessdalen, men det tar ham inn på en annen teori.

- Hele området er fullt av mineraler og forlatte gruver. Disse gruvene blir fylt med vann, og både kopper, sink og svovel renner ut i elva. Fenomenet kan også forårsakes av en slik kjemisk reaksjon.

Både over og under selve sfæren på bildet, kan man se en slags regnbue. Hauge forklarer at det brukes spektralfiltre for å se fargeinnholdet i lyset, og at disse fargene kan forårsakes av for eksempel kompliserte gasser med mange kjemiske elementer.

Helt nederst på bildet kan det se ut som om lyset reflekteres i vannet. Han sier at dette langt på vei beviser det innbyggerne i Hessdalen har hevdet i en årrekke.

- Dette har blitt sagt før av innbyggerne her, og de har til tider blitt latterliggjort. Men nå er det bekreftet at dette fenomenet også er i stand til å lyse opp bakken, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer