Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria

- Har verden glemt oss?

Legene i Aleppo har fått nok.

GLEMT OSS: Legene i den beleirede delen av Aleppo lurer på om resten av verden har glemt at de eksisterer. De stiller seg undrende til at alle ser gjennom fingrene med bruddene på menneskerettigheter og krigsforbrytelsene som foregår i Syria. Video: CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De siste seks årene har vært historien om en varslet katastrofe i sakte tempo. Vi lurer på hva er det verden egentlig gjør? Hva skal vi med FN?

En gruppe lokale leger står i en utbombet gate i Øst-Aleppo med blikket rettet mot kamera. De er utslitte etter umenneskelige arbeidsforhold i byen ingen reiser inn til og hvor over 250 000 mennesker er fanget.

UTBOMBET: Den syriske byen Aleppo har blitt fullstendig utbombet. I helgen ble flere sykehus bombet og flere av de døde skal være barn. FN anslår at over 250.000 mennesker er fanget i opprørskontrollerte områder øst i Aleppo. Video: CNN/AMC. Vis mer

Krigsforbrytelser og bomber

Den engelsktalende doktoren Hamza al-Khatib kommer med en bønn om humanitær hjelp.

- Hvor mange skoler og sykehus må bombes før verden tar et oppgjør med krigsforbrytelsene som skjer i Syria? Det blir ikke mer grusomt enn dette, sier Hamza al-Khatib i videoen.

Han leser opp de nådeløse tallene fra konflikten i Syria hvor over en halv milion mennesker er drept de siste seks årene ifølge byrådet i Aleppo.

- Krigsforbrytelser uten konsekvenser

Norges kanskje mest erfarne lege fra krigsområder, Morten Rostrup i Leger Uten Grenser, skjønner godt fortvilelsen til sine syriske kolleger.

- Bombing av sivile og sykehus er en bevist strategi i krigføringen i Syria. Vi ser at det er verre en noen gang tidligere og at partene kan utføre det som ser ut som krigsforbrytelser uten noen form for konsekvenser. Jeg skjønner godt at legene som risikerer livet sitt hver dag, mister troen på det internasjonale samfunnet, sier Morten Rostrup.

BESTIALSK KRIG: Morten Rostrup i Leger uten Grenser mener det internasjonale samfunnet er ute å kjører så lenge de sitter handlingslammet å ser på at det blir begått krigsforbrytelser i Syria uten at det får konsekvenser.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BESTIALSK KRIG: Morten Rostrup i Leger uten Grenser mener det internasjonale samfunnet er ute å kjører så lenge de sitter handlingslammet å ser på at det blir begått krigsforbrytelser i Syria uten at det får konsekvenser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bestialske krigsmetoder

Han har selv jobbet som lege i noen av de verste krigsområder verden over de siste 20 årene. Han sier til Dagbladet at han aldri har sett noe så brutalt som krigen i Syria.

- Det er en bestialsk krigføring hvor de benytter metoder som jeg ikke har sett tidligere. Først bomber de en markedsplass for så å bombe sykehuset der de sårede opereres. Vi kan ikke forestille oss lidelsene og redselen lokalbefolkningen og disse legene gjennomgår hver dag, sier Rostrup.

- Angrep på vår humanitet

Han har sagt fra mange ganger tidligere om krigens grusomme utvikling og de mange lidelsene. Om hva myndighetene og internasjonale organisasjoner kan og bør gjøre. Men ingenting av betydning har skjedd.

- Det internasjonale samfunnet er ute å kjøre. Vi er tilskuere til at det blir begått krigsforbrytelser uten at noen kan gå inn og stoppe eller hindre dem. Det ser heller ikke ut til at det får noen konsekvenser for de som begår disse krigsforbrytelsene, og jeg begynner å miste troen på sikkerhetsrådet. Dette er et angrep på vår felles humanitet, sier Rostrup.

Livsfarlige sykehus

Han har selv arbeidet i krigsområder mens kamphandlingene har herjet rundt sykehuset. De fleste gangene uten frykt.

- Sykehuset pleide å være et av de tryggeste stedene man kunne oppholde seg, men nå er det et av de farligste stedene i en konfliktsituasjon. Det er forferdelig og mer prekært enn noen gang, sier Morten Rostrup i Leger Uten Grenser til Dagbladet.

2300 angrep på 23 dager

- Minst 271 536 mennesker er fanget inne i den opprørskontrollerte delen av Aleppo. Det har vært over 2300 angrep de siste 23 dagene. Det har vært luftangrep, bomber, klasebomber, bunker-busters, artilleriangrep og bomber med klorgass, sier doktor Hamza al-Khatib.

I tillegg hevder de at fire sykehus, seks skoler, sivilforsvarets hovedkvarter og to bakerier ble bombet bare i forrige uke.

Ber om humanitær hjelp

Dagbladet kan ikke bekrefte tallene på antallet døde i Syria, men FN mener at rundt 400 000 mennesker har blitt drept.

- Vi ber om en luftkorridor med humanitær hjelp. Noen må få parkert Assads fly som bomber sivile mål og innlede diplomatiske samtaler med Russland, sier legen.

Legene beskriver hvordan lokalbefolkningen ikke tør oppsøke lege med mindre det er helt akutt.

- Ikke for sent å hjelpe

- Syke eller utsultede mennesker tør ikke komme til sykehusene. Dere må handle nå. Ikke tenk tilbake om noe år på at du kunne ha gjort noe. Gjør noe nå, det er ikke for sent, sier legen i sin apell.

I mellomtiden fortsetter kampene i Syria. Det syriske regimet har den siste tiden gjenopptatt angrepene mot opprørskontrollerte Øst-Aleppo. På litt over en uke er mer enn 140 personer drept øst i byen og 16 i de vestlige delene.

- Tirsdag kveld samlet om lag 100 familier seg i nærheten av korridoren i den opprørskontrollerte bydelen Bustan al-Basha for å ta seg til Sheikh Maqsud. Men idet sivile forsøkte å ta seg til den andre siden, brøt det ut skuddvekslinger, sier lederen for eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman ifølge NTB.

Se ny dronevideo fra den utbombede byen Aleppo. Video: CNN/Aleppo Media Center.Vis merVis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!