Ukraina-krigen

- Har vesentlig sterkere motiv

De strategiske realiteter peker klart mot den ene parten som skyldig i sabotasje mot Khakhovka-demningen, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Tobias Sæther, forsker på Ukraina-prosjektet ved Stabsskolen, omtaler utviklingen etter sprengningen av Kakhovka-demningen som dramatisk. Reporter: Jostein Sletten. Video: Telegram. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mest sannsynlig at russerne står bak. For hva skulle ukrainerne tjene på det? Ingenting, sier Sverre Diesen, pensjonert general, tidligere forsvarssjef og nå forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til Dagbladet.

Verden våknet i dag opp til nyheten om at demningen i det svære Kakhovka-reservoaret i Ukraina har bristet. Enorme vannmasser flommer nå gjennom åpningen, og truer med å oversvømme bosetninger nedenfor, så vel som skape store problemer for strømforsyningen i et stort område.

Ukraina og Russland beskylder hverandre gjensidig for å ha sabotert demningen.

- Ingen fordel

Kakhovka-anlegget ligger ca. 80 kilometer lenger oppe i Dnipro-elva enn byen Kherson, som i november ble tatt tilbake av ukrainerne. Russiske styrker kontrollerer fremdeles den venstre (østlige) bredden.

Vannstanden kan stige med flere meter nedenfor demningen. Mens Kherson ligger for høyt til kunne å berøres betydelig, står flere småbyer og landsbyer i fare for å bli oversvømmet. Nova Kakhovka, med drøyt 40 000 innbyggere, skal allerede være rammet.

Diesen forklarer at det militært ikke gir strategisk mening for ukrainerne å ødelegge demningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer