Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har vi noen bråkmakere her?

Inne på arenaen forsøkte Donald Trump å hisse opp stemningen. Utenfor fant i stedet Trump-hatere og Trump-elskere sammen i sin kjærlighet for USA.

MOTSTANDERE: Anti-Trump-demonstrant Phoebe Stacy fant tonen med Donald Trump-tilhenger Ryan Hamill utenfor valgkampmøtet til den republikanske presidentkandidaten. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
MOTSTANDERE: Anti-Trump-demonstrant Phoebe Stacy fant tonen med Donald Trump-tilhenger Ryan Hamill utenfor valgkampmøtet til den republikanske presidentkandidaten. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOCA RATON (Dagbladet): De siste dagene har stemningen vært svært aggressiv mellom tilhengerne til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump og demonstranter som har møtt opp for å protestere mot den kontroversielle eiendomsmogulen.

Fredag endte det med voldelige opptøyer da Trump avlyste et arrangement i Chicago. En Trump-tilhenger er også siktet for å ha slått ned en demonstrant i Nord-Carolina. Lørdag skvatt han og ble omringet av sikkerhetsvakter på scenen under et arrangement i Ohio. Trump har også avlyst et annet valgmøte i Doral i Florida mandag.

Søndag kom han likevel svevende i sitt Trump-helikopter til et amfiteater i Boca Raton der Dagbladet var tilstede. Før det var manges nerver trolig i helspenn, og det var et massivt sikkerhetsoppbud.

- Varsle politiet - Dette er et privat arrangement betalt for av Trump. Vi har opprettet en protestsone utenfor. Dersom du ser demonstranter ved siden av deg, ikke rør dem. Dette er et fredelig arrangement. Løft i stedet et Trump-skilt over hodet og rop «Trump» for å varsle politiet, sier en mann over høytaleranlegget.

Etter at de flere tusen tilskuerne i timesvis har måttet høre de sju-åtte samme låtene av blant andre Rolling Stones, Elton John og Creedence Clearwater Revival over høytalerne, kommer Trump endelig på scenen med sin berømte røde caps med påskriften «Make America Great Again».

Som vanlig snakker favoritten til å bli republikanernes presidentkandidat uten manus og på en måte som framstår temmelig tilfeldig om hvordan han vil bygge en mur mot Mexico, hvordan han vil forhandle fram de beste avtalene og hvordan han vil skape nye jobber. Ganske raskt bestemmer han seg for å snakke om alle demonstrantene.

- Vi har hatt noen ufyselige demonstranter på andre møter. Er det noen bråkmakere her i kveld? sier Trump og gjentar spørsmålet flere ganger.

Ingen melder seg. Noen tilskuere forsøker å peke ut sidemannen. Det kan nesten virke som om Trump har forhåpninger om at noe skal skje, men ingen større konfrontasjoner oppstår så vidt Dagbladet har fått brakt på det reine.

- Vil slå Også tidligere er Trump blitt massivt kritisert fra de andre republikanske presidentkandidatene og andre for å ha kommet med klare oppfordringer til vold.

- Jeg har lyst til å slå ham i ansiktet, sa Trump under et tidligere valgkamparrangement om en demonstrant.

BESKYTTET: Det var et strengt vakthold rundt Donald Trump da han gikk på scenen i Boca Raton natt til mandag. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
BESKYTTET: Det var et strengt vakthold rundt Donald Trump da han gikk på scenen i Boca Raton natt til mandag. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- I gode gamle dager hadde sånne folk blitt fraktet ut herfra på båre, sa han under et annet arrangement.

Søndag varslet han også at han vurderer å betale advokatutgiftene for mannen som er siktet for vold under arrangementet i Nord-Carolina.

Selv har Trump avvist at han har skapt en hatsk og voldsforherligende tone. I stedet har han hevdet at mange av demonstrantene er sendt dit av den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders' tilhengere. På Twitter truet han søndag Sanders med at han kunne komme til å sende sine tilhengere til Sanders' arrangementer.

- Fucking rasister Utenfor arenaen etter arrangementet i Boca Raton står imidlertid en gruppe på 50-60 demonstranter etter arrangementet. På andre siden av gata står en gruppe Trump-tilhengere. Mellom dem er politiet. Stemningen er til og begynne med litt hatsk.

- Fucking rasister, roper motdemonstrantene mens Trump-tilhengerne svarer med hånlatter.

- Trump står for fascisme. Han deler opp folk. Dette er som Hitler, sier Paul Deion (55) til Dagbladet der han står og protesterer sammen med hovedsakelig unge mennesker.

Selv var han bekymret etter alt bråket i Chicago og nektet sin egen 18 år gamle datter å få være med.

- Men frykten min for landet mitt overvant frykten for min egen personlige sikkerhet. Dette er for viktig, sier han.

Klemte til Ganske raskt mykner tonen mellom de to grupperingene og politiet mellom dem svarer smilende nei når anti-Trump-demonstranten Phoebe Stacy forsøker å få dem til å gi et papirhjerte til Trump-tilhengeren Ryan Hamill.

- Vi elsker dere, begynner noen av anti-Trump-demonstrantene å rope til Trump-tilhengerne.

Så sniker Stacy og Hamill seg umerket for de fleste noen titalls meter unna sine respektive grupper. Før politiet eller noen andre enn Dagbladets fotograf oppfatter situasjonen, står de plutselig og klemmer hverandre midt i gata.

- Jeg vil vise at vi ikke hater hverandre, sier Hamill til Dagbladet.

- Vi er uenige om Trump, men vi er ett Amerika. Vi er mye sterkere sammen. Vi må ikke la politikken ødelegge oss, legger Stacy til.