DØDENS GÅRD: Ragnar B. Abrahamsen ble funnet drept i låven 4. januar 2008. Foto: SCANPIX
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
DØDENS GÅRD: Ragnar B. Abrahamsen ble funnet drept i låven 4. januar 2008. Foto: SCANPIX Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

- Har vi vært i samme rettssal?

Aktor og forsvarer er uenige om drapsofferets personlighet på «dødens gård».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Ifølge aktor Thorbjørn Klundseter var drapet på Ragnar B. Abrahamsen på Vollheim gård julen 2007 en ren avretting.

- Han er totalt forsvarsløs i det han blir skutt i bakhodet. Og de tre neste skuddene er rene avretningsskudd. Det viser at det er en klar og uttalt drapshensikt, sa aktor i sin prosedyre mandag.

Skjøt etter trusler
Ole Kristian Bjørnsen (31) har fra første dag erkjent at det var han som skjøt og drepte Abrahamsen på låven. Men han har forklart at skuddene falt fordi han var redd for Abrahamsen.
- Han sa han skulle stikke kniven i meg hvis jeg sovnet, sa han i sin forklaring.

- Jeg er både frustrert, sinna og redd på samme tid. Og før jeg i det hele tatt rekker å tenke meg om så står vi inne på låven og jeg har trukket av det første skuddet. Da ble han truffet i hodet.

Kjente ikke gården
Det blir forsvarer Gunhild Bergans jobb å overbevise retten om at drapet ikke var noen henretting. Hun rakk så vidt å starte sin prosedyre i ettermiddag.

- Aktor sa at Ole Kristian Bjørnsens skudd var ren avretting og at han fulgte de overlegg som ble gjort på soverommet. At han har påtatt seg å drepe Abrahamsen. At han kommer inn tolv timer før som leiemorder.

Aktor mener drapet skjedde på bestilling fra Berit Thorstensen som ville ha Abrahamsen vekk fra gården fordi han hadde en truende oppførsel.
- Det er det null holdepunkter for å si, de har knapt nok truffet hverandre. Dette henger ikke på greip. Er det naturlig for folket på Vollheim gård, som ikke kjente Ole Kristian, å stole på ham?

Bjørnsen kjente knapt resten av beboerne på gården. Han ble introdusert for dem via sin blodsbror Knut Keiko Rønningen Kaasastul som sitter ved siden av ham på tiltalebenken. Han ble kjent med Berits halvbror Knut Arne Thorstensen (34) mens de satt i samme fengsel.

- Hvorfor skulle de koble inn en ukjent person for å drepe?
Bergan la vekt på at beboerne har drept før og at liket ble skjult i lang tid. Det gjaldt liket av Jan Petter Aarstad som ble liggende i en brønn trolig fra november 2006 og helt fram til 23. januar 2008 da politiet fant liket under masse skrot.
Truende
Forsvareren understreket at det ikke var første gang Abrahamsen hadde truet noen og vært voldelig. Han har flere voldsdommer på seg, blant annet for trusler mot moren sin. Han er også dømt for å ha skallet ned en ansatt i en matbutikk. Vitner har også sagt i retten at Abrahamsen kunne være truende, spesielt når han var ruset.

Hun mener aktor Klundseter har skapt et bilde av at Abrahamsen var stakkarslig.

- Da lurer jeg på om vi har vært i samme rettssal? Han er dømt for trusler mot sin mor i 1998, han er dømt for trusler på Jevnaker sosialkontor. Han skallet ned en ansatt i en matbutikk som han er dømt for.

- Det er åpenbart at Ole Kristian Bjørnsen skal dømmes for forsettlig drap i henhold til sin erkjennelse.  Det er ingen tilstrekkelige bevis til å dømme han for overlagt drap, avsluttet Bergan.