VAR KJENT MED ANMELDELSEN: Raymond Johansen (Ap) fikk i august i fjor vite at Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) var blitt  anmeldt for seksuelle krenkelser.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VAR KJENT MED ANMELDELSEN: Raymond Johansen (Ap) fikk i august i fjor vite at Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) var blitt anmeldt for seksuelle krenkelser. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Har visst om ordfører-anmeldelsen siden august

I fjor høst fikk Raymond Johansen vite at Kristiansund-ordføreren var anmeldt for seksuelle krenkelser. - Ansvaret kan ikke et politisk parti ta, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen ble informert om anmeldelsen mot Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen allerede i fjor høst.

- Jeg fikk informasjon om saken i august i fjor, etter at den hadde vært etterforsket og henlagt, sier Johansen til Dagbladet.

Henlagt to ganger Det var onsdag denne uka at det ble kjent at ordføreren i Kristiansund hadde vedtatt et forelegg på 12 000 kroner for seksuelt krenkende atferd mot en kvinne.

Øyen ble anmeldt av to kvinner i mai i fjor.

Politiet etterforsket saken, men henla den etter to måneders etterforskning. Henleggelsen ble påklaget, og saken ble tatt opp igjen, før den ble henlagt for annen gang den 15. oktober i fjor.

Da beordret statsadvokaten politiet å innhente ytterligere opplysninger - som resulterte i at statsadvokaten ba politimesteren i politidistriktet å utstede et forelegg i saken.

- Ansvaret kan ikke partiet ta Da Øyen ble anmeldt for første gang inneholdt anmeldelsen påstander om seksuelt krenkende handlinger over flere år.

Det han nå er bøtelagt for er ett konkret tilfelle fra 2013.

På spørsmål om det ble gjort noe fra partiledelsens side etter at Raymond Johansen fikk vite om anmeldelsen mot Øyen, svarer Johansen:

- Det er rettsvesenet som har ansvar for å avgjøre om eventuelle saker om seksuelle overgrep er i strid med norsk lov. Dette ansvaret kan ikke et politisk parti ta. Det er fylkespartiet som har hatt kontakt med ordføreren, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Stiller ikke til gjenvalg Øyen har vært ordfører i Kristiansund siden 2007. I fjor sa han først at han ønsket å stille til gjenvalg som ordfører i 2015, men seinere på året ombestemte han seg, ifølge Tidens Krav.

- Dette er ikke en avgjørelse som bare kom, det har vært gjennomtenkt. Jeg har trivdes veldig godt, og elsker jobben min, men min rolle er ferdig nå, sa han til avisa.

Øyens advokat, Berit Reiss Andersen ønsker ikke å kommentere saken i dag, men viser til det hun sa til Dagbladet tidligere denne uka:

- Han vedtar forelegg, men han erkjenner ikke straffskyld. Denne saken har vært en så stor belastning for ham at han nå velger å sette strek.

- Jeg forutsetter at dette betyr at saken er ute av verden.

Vurderer erstatningssøksmål Dersom Øyen ikke hadde vedtatt forelegget på 12 000 kroner for seksuelt krenkende atferd, ville saken gått til åpen rett. Det sier advokat Gunhild Lærum, som representerer to kvinner som er fornærmet i saken.

- Ønsket dine klienter det?  

- De hadde ikke hatt noe imot det, sier Lærum til Dagbladet.

SYKEMELDT: Per Kristian Øyen har vært ordfører i Kristiansund siden 2007. I fjor sa han først at han ønsket å stille til gjenvalg som ordfører i 2015, men seinere på året ombestemte han seg.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SYKEMELDT: Per Kristian Øyen har vært ordfører i Kristiansund siden 2007. I fjor sa han først at han ønsket å stille til gjenvalg som ordfører i 2015, men seinere på året ombestemte han seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at det kan bli aktuelt for kvinnene å gå til sivilt erstatningssøksmål mot ordføreren.

- Det er noe vi vurderer, sier advokaten, som fortsetter:

- Mine klienter er veldig fornøyd med at henleggelsen er gjort om, og at han har fått bot. De er glade for å bli trodd.

- Ute av verden Politimester Arnstein Nilsen sier at saken nå er ferdig fra deres side.

- Det er ilagt et forelegg som er vedtatt, og saken er ferdig, sier han til Dagbladet.

Det samme mener Førstestatsadvokat Jan Hoel ved statsadvokatembetet i Møre og Romsdal.

- Vi registrerer at forelegget er vedtatt, og saken er avsluttet fra vår side, sier Hoel til Dagbladet.

VURDERER SIVIL SAK: Advokat Gunhild Lærum, som representerer to fornærmede kvinner i saken, sier det kan bli aktuelt for klientene å gå til sivilt erstatningssøksmål mot ordføreren.

- Det er noe vi vurderer, sier Lærum.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VURDERER SIVIL SAK: Advokat Gunhild Lærum, som representerer to fornærmede kvinner i saken, sier det kan bli aktuelt for klientene å gå til sivilt erstatningssøksmål mot ordføreren. - Det er noe vi vurderer, sier Lærum. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer