Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp og #metoo

Har visst om saker i flere år

Det er flere år siden moderpartiet fikk høre bekymringer om en mann med verv i FpU og Frp, men Frp's organisasjonsutvalg har latt ungdomsorganisasjonen håndtere sakene selv fram til nå.

HAR VISST: Frp's Helge André Njåstad og organisasjonsutvalget i partiet mener det er naturlig at ungdomsorganisasjonen har fått håndtere sakene selv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR VISST: Frp's Helge André Njåstad og organisasjonsutvalget i partiet mener det er naturlig at ungdomsorganisasjonen har fått håndtere sakene selv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK skrev fredag at fire ulike kvinner de har snakket med, hevder å ha blitt utsatt for seksuell trakassering av en mann med posisjoner i FpU og Frp.

Sakene skal nå ha blitt meldt til partiet, og oversendt til Frp's organisasjonsutvalg.

Moderpartiet har imidlertid visst om at FpU har håndtert saker om politikeren i flere år.

- Naturlig

Det innrømmer leder Helge André Njåstad, som har ledet organisasjonsutvalget til partiet siden 2013.

- Vi har visst om at FpU har fulgt opp saker knyttet til ham, men har ment at det er naturlig at de fulgte opp disse sakene selv, all den tid det er blitt gjort på en skikkelig måte. Sakene er nå blitt mer omfattende, og da har de bedt oss om å se på dem, sier Njåstad til Dagbladet.

- Så du mener at FpU ikke har bedt dere om å ta sakene tidligere?

- Nei, det er først nå vi har fått en henvendelse om å ta over dem. Før det har vi bare fått oppdateringer på hva de har gjort med sakene.

- Burde Frp's organisasjonsutvalg overtatt sakene på et tidligere tidspunkt?

- Ikke når FpU behandlet det og har sitt system for det, og de har vært flinke til å håndtere saken, sier Njåstad til Dagbladet.

Seksuell trakassering

Han ønsker ikke å anslå hvor lenge organisasjonsutvalget har visst om saker mot mannen, men det skal være flere år tilbake i tid.

Organisasjonsutvalget er også kjent med at ungdomsorganisasjonen har undersøkt saker om seksuell trakassering.

Likevel er det først nå de har valgt å ta over håndteringen. Bakgrunnen er ifølge Njåstad at det har kommet nye varsler.

- Jeg kjenner til at FpU har håndtert alle varsler de har fått opp gjennom flere år, og at disse er saksbehandlet og fulgt opp på en skikkelig måte, men at de nå har valgt å la oss overta saken etter at det har kommet nye varsler. I den forbindelse undersøker vi nå også historikken på tidligere saker, sier Njåstad.

Han anslår at organisasjonsutvalget nå undersøker en «håndfull» saker mot mannen, men vil ikke være mer konkret.

Svarer ikke om alvorlighetsgrad

Han vil heller ikke si noe om alvorlighetsgraden i varslene, eller kommentere saker som er omtalt i mediene.

- Vi er fortsatt i en fase hvor vi sjekker historiene, og kan ikke kommentere på interne forhold, sier Njåstad.

- Vi ber om forståelse for at vi ikke kan saksbehandle varselsaker for åpen mikrofon. Det handler om respekt for partene som er berørt.

Mannen det nå er blitt varslet om, har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag, men avviser overfor NRK noen av beskrivelsene som kvinner har fortalt der, som han ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg kan ikke utelukke at jeg har sagt eller gjort noe som kan ha vært upassende, og skal være den første til å beklage i de tilfellene jeg har gått over streken, sier han samtidig.

Overfor NRK går han også langt i å antyde at henvendelser og medieomtale kan være en del av en maktkamp.

– Uten at dette er ment for å unnskylde det jeg nå blir anklaget for, opplever jeg det som påfallende at samtlige henvendelser og tips til media om negativ oppførsel fra min side kommer akkurat nå, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!