Harald - ikke kongelig i Miami

Kong Harald var ikke blant de beste i det første racet av regattaen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sol og frisk vind i farvannet utenfor Miami Beach da regattaen startet torsdag morgen norsk tid. Kong Harald er kaptein og sto selv til rors på båten, som er en konkurranseseilbåt av typen Farr 40. Den italienske eieren kaller båten «Breeze», men i programmet står den oppført som «N.N.»

Nummer 15

Ved første runding lå kongens båt som nummer 15. Det var uhyre tett mellom båtene, og krevende å runde bøyen uten å komme borti hverandre.

Den andre norske båten, Eivind Astrups «Norwegian Steam», lå som nummer sju ved første runding og nummer ni ved andre.

Starten foregår ved startskudd, og båtene seiler først opp mot vinden. Å ligge foran fra start er svært viktig, for da får man friskest vind. Så runder man en bøye og seiler i medvind tilbake. Det avgjørende ved rundingen er å heise spinnakeren (ballongseilet) raskt, for å komme lengst mulig foran de andre og få fri vind.

Avgjøres søndag

Hver dag fra torsdag til lørdag er det tre race a to runder, mens det er ett race søndag som er siste dag. Da blir regattaen avgjort.

Bare plasseringene teller, ikke tidene, og i denne klassen kan man ikke stryke de dårligste plasseringene. I Farr 40-klassen er alle båtene like, slik at første båt i mål vinner.

Den amerikanske båten «Barking Mad» ledet forholdsvis klart ved begge rundingene. Over halvparten av båtene i klassen er USA-registrerte, men det deltar også italienske, franske, nederlandske og australske båter. Mange av deltakerne i regattaen er profilerte seilere.

IKKE BLANT DE BESTE: Kong Harald hevdet seg ikke i første race utenfor Miami Beach torsdag.