VIL IKKE HA HJEMMEHJELP: Ruth Beate Gundersen får hjelp av ektemannen Harald Gundersen til det meste i huset. Etter et aktivt liv på gården er det tungt for Ruth å være så avhengig av hjelp i det daglige. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VIL IKKE HA HJEMMEHJELP: Ruth Beate Gundersen får hjelp av ektemannen Harald Gundersen til det meste i huset. Etter et aktivt liv på gården er det tungt for Ruth å være så avhengig av hjelp i det daglige. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Harald (90) har pleiet kona Ruth (81) i tolv år

Ruth Beate Gundersen ble alvorlig syk etter en helt vanlig penicillinkur høsten 1998. Likevel nektes hun erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SOLLIA (Dagbladet): - Jeg hadde ikke greid meg uten mannen min Harald som blir 91 år til sommeren. I tolv år har han vært sykepleier, hjelpepleier og hushjelp for meg. Uten Harald, kunne jeg ikke bodd hjemme, sier 81 år gamle Ruth Beate Gundersen.

Den første Dagbladet møtte da vi rullet inn på småbrukstunet i den vesle fjellbygda Sollia i Stor-Elvdal., var nettopp Harald.

Den spreke 90-åringen kan ikke ligge på latsida gjennom den strenge østerdalsvinteren, og var i låven og jobbet med ved da han så oss komme.

Lammelser En helt ordinær penicillinkur er årsaken til at han de siste tolv åra har måttet stelle for sin kjære Ruth Beate.

Høsten 1998 gikk hun på flere antibiotikabehandlinger som følge av luftveisinfeksjon og bihulebetennelse.

I oktober samme år ble hun innlagt på sykehus med utslett i huden, nedsatt følelse i armer og bein og lammelser i beina.

Legemiddelskader kan gi rett til erstatning etter produktansvarsloven, men for 81-åringen synes dette nå svært vanskelig.

Selv om legen til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som behandler legemiddelsaker på vegne av Norsk legemiddelforsikring AS, mener at Ruth Beate ble invalidisert av den kraftige allergiske reaksjonen på penicillin, kan hun se langt etter erstatning.

NPE har skjønnsmessig vurdert at hun leverte sitt krav et år for seint, slik at saken hennes er foreldet.

Og hun er fratatt muligheten til å anke avgjørelsen.

Norsk legemiddelforsikring har nemlig, som eneste forsikringsselskap i landet, meldt seg ut av klageordningen som i dag heter Finansklagenemnda.

- Ille Resultatet er at en hel pasientgruppe er fratatt en gratis og uhildet ankeinstans. Eneste mulighet for erstatning er da å ta ut stevning, og ta den påkjenningen og økonomiske risikoen det innebærer å prøve saken for retten,

- Det er ille at Norsk legemiddelforsikring har trukket seg ut av klageordningen. Hva skal man gjøre da? De færreste har råd til rettsprosessen. Jeg går ikke til retten. Det har jeg heller ikke helse til, sier Ruth mens ektemannen Harald spretter ut på kjøkkenet etter mer kaffe.

NPE er heller ikke glad for at vedtakene deres ikke lenger kan overprøves av klagenemnda.

- NPE mener det hadde vært ønskelig med en gratis klagemulighet også for pasienter i disse sakene, slik pasientene har i ordinære pasientskadesaker, sier kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg.

Og NPEs egen statistikk viser at klagenemnda har hatt betydning for utfallet av en rekke saker.

Mellom 2001 og 2010 er det utbetalt 150 millioner kroner i erstatning etter legemiddelskader. Av 799 ferdigbehandlede saker, har NPE gitt 187 medhold og 612 avslag. 32 saker er omgjort etter klagebehandling.

Ruth Beate og Harald er dog vant til å klare seg selv. I tidligere år var de selvhjulpne på småbruket hvor de fostret opp tre barn. Ekteparet har takket nei til hjemmehjelp fra kommunen.

- Så lenge jeg greier det, vil jeg helst klare det selv, sier Harald.

Ruth Beate er full av lovord om hvordan ektemannen har stilt opp for henne etter at hun ble syk.

- Men hun gir meg ikke lenger lov til å gå på ski, sier Harald.

- Nei, hva skulle jeg gjøre hvis han falt og ble liggende, sier Ruth Beate.

- Tilstrekkelig ivaretatt Norsk legemiddelforsikring AS trakk seg ut av klageordningen i mars 2010 fordi de ønsker at klager skal behandles av et organ med «nødvendig medisinsk ekspertise».

- NLF mener at pasientgruppas rettssikkerhet er tilstrekkelig ivaretatt ved NPEs saksbehandling, sier daglig leder Gunnar Sørlie.

Legemiddelansvarsforeningen har foreslått overfor myndighetene at Pasientklagenemnda, som er klageorgan i andre pasientskadesaker, også skal ta legemiddelsakene.

- Dersom dette fører fram, vil pasientenes rettssikkerhet bli ytterligere styrket, sier Sørlie.

- At Norsk legemiddelforsikring AS har valgt å unndra seg klageordningen på dette området, oppfatter nok folk flest som kynisk og urimelig, sier advokat Anders Rosenberg som bistår ekteparet Gundersen.

KAFFE OG HJEMMEBAKST: Harald (90) spretter opp mykt og ledig når noe skal gjøres i huset. Matlaging, baking og rydding er ingen sak for den spreke 90-åringen. Ruth Beate vet ikke hva hun skulle gjort uten ektemannen. Hun ble alvorlig syk etter en antibiotikakur for tolv år siden. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KAFFE OG HJEMMEBAKST: Harald (90) spretter opp mykt og ledig når noe skal gjøres i huset. Matlaging, baking og rydding er ingen sak for den spreke 90-åringen. Ruth Beate vet ikke hva hun skulle gjort uten ektemannen. Hun ble alvorlig syk etter en antibiotikakur for tolv år siden. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer