Harald den hellige

Hva kongen skal tro på, har ikke kongen noe med, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enten er det uttrykk for en misforstått respekt for kongen, eller tvert imot den totale likegyldighet til monarkiet. Uten at noen leet på et øyelokk har kong Harald fraskrevet seg og sine tronarvinger religionsfrihet og bekjent seg til den evangelisk-lutherske tro i grunnlovens nye paragraf 4. Det store kirkeforliket som partiene ble enige om på Stortinget for et par uker siden, og som omhandler statskirkens framtid her i landet, hadde nemlig en svært uvanlig og aktiv lobbyist.

Kong Harald nøyer seg ellers med å strø sand på etter at politikerne har gjort sitt lenger nede i gata. Han har verken stemmerett eller uttalerett i politiske spørsmål. Monarkens rolle som statsoverhode er regnet som maktesløs og symbolsk i våre dager, men den har tross alt en sentral konstitusjonell betydning. Norge er et arveberettiget monarki, ikke en demokratisk republikk. Men du skulle tro kongen ikke spilte noen rolle når han kan blande seg inn i en grunnlovsendring uten å vekke annet enn skuldertrekk blant politikere og akademikere.

Det er ikke overraskende at Harald på vegne av standen har sterke oppfatninger om statskirken. Monarkiet og statskirken lever i en eldgammel symbiose, og monarkens rolle som kirkens overhode er en av de siste fjærene i påfugldrakta. Det er likevel oppsiktsvekkende at kongen kaller inn kirkeminister Trond Giske for å lobbe for sitt kontroversielle syn. Riktignok har verken Giske eller de folkevalgte noen plikt til å bøye seg for kongen annet enn av ren høflighet når de møtes, men det må ha skjedd når man foreslår en så udemokratisk grunnlovsparagraf i 2008.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer