Harald Eia: - Jeg vil være litt personlig

Harald Eias personlige hyllest til velferdsstaten og oppfordring til å melde seg inn i fagforeninger blir møtt med jubelrop. - Det gjør sterkt inntrykk, jeg blir rørt, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

- RØRENDE: I avslutningsscenen av NRK-serien «Sånn er Norge» bestemmer Harald Eia seg for å være personlig. Det har rørt mange. Video med tillatelse: NRK / Feelgood / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

- Det norske samfunnet er laget for ruskevær. Og vil derfor tåle en ny runde ruskevær. Hvis vi skal gjøre noe konkret for å styrke skuta, vil jeg anbefale dere alle å melde dere inn i en fagforening, sa sosiolog og komiker Harald Eia i avslutningen på «Sånn er Norge»-serien på NRK.

Så gikk Harald Eia over i å fortelle hvordan velferdsstaten har stilt opp for ham og hans familie. Foreldre som ble syke, søster som er uføretrygdet og tragedien da han mistet sin åtte uker gamle sønn.

- Men vi fikk hjelp av dere - fellesskapet - til flere millioner. Som gjør at vi fortsatt står oppreist som familie, sier Eia.

Støre: - Kjenner meg igjen

Jonas Gahr Støre har sett Harald Eias avslutningsmonolog og den treffer ham midt i hjerterota.

- Jeg er veldig rørt. Det gjør sterkt inntrykk på meg å se Harald Eias ærlighet. Eia knytter en personlig opplevelse av trygghet og fellesskap i sitt eget liv opp mot organiseringen av samfunnet. Han klarer å vise sammenhengen mellom de to tingene. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er helt enig i det Harald Eia forteller, sier Støre.

Støre ønsker ikke å slå politisk mynt på Eias fortelling om den norske suksessen.

- Jeg skal ikke gjøre dette om til et politisk innlegg for Arbeiderpartiet, sier Støre, som tenker på sitt eget liv når han hører på Eia.

- Jeg kjenner det igjen i mitt eget liv. Jeg kommer fra en familie med stor økonomisk handlefrihet, men ser samtidig betydning av at jeg er med på et spleiselag. Mor er på sykehjem, ungene mine har vært med på fellesaktiviteter som omfatter alle i samfunnet. Det Eia trekker fram med fagforeninger er et veldig viktig budskap. I samfunnets maskinrom er det noe som heter det organiserte arbeidslivet, det er maskinrommet som går ekstravakter når ruskeværet kommer. Det må vi ta godt vare på, sier Støre.

Hvordan Norge ble Norge

Harald Eia setter stor pris på tilbakemeldingene han har fått etter den personlige monologen. Ideen bak serien handler nettopp om det han tar opp helt til slutt: At samfunnet har gitt ham så mye frihet og tatt vare på ham og hans familie.

- Det er vanskelig å skape et samfunn som vi har i Norge. Når jeg reiser rundt og forteller om Norge, så vil jo alle ha et sånt samfunn, men det er ikke så lett. Jeg har i denne serien prøvd å finne ut hvordan vi har klart det, sier Eia til Dagbladet, som håper han har unngått noen politisk slagside.

- Jeg har forsøkt å navigere sånn at programmet verken skal være på høyre- eller venstresiden, men en feiring av det norske samfunnet. Jeg vet ikke hvor uenig Høyre vil være i budskapet, de fleste velgere i Norge er enige om at vi skal ha en sterk velferdsstat.

Hyller fagbevegelsen

Fagbevegelse, fagbevegelsen, fagbevegelsen, sa Martin Kolberg (Ap). Nå sier også Harald Eia det samme. I arbeidet med serien om Norge ble han ekstra glad i fagforeningene.

- De er blitt skviset litt ut av den offentlige samtalen. De er viktige og vi vet det, men samtidig har mange følelsen av at de er en bremsekloss. Jeg har selv som sosiolog lært om fagforeninger, men heller ikke forstått helt hva de gjør. Nå har jeg skjønt at faller fagforeningen bort, vil samfunnet krakelere. Jeg blir ekstra glad for tillitsvalgte som bruker av fritida sin og jobber gratis, jeg ville gi dem et klapp på skuldra.

SV-leder Audun Lysbakken jubler også over Harald Eias enkle oppfordring til det norske folk om å organisere.

- Den slutten gjorde meg både veldig rørt og veldig glad. Jeg syns Harald Eia fikk fram noe som er helt ufattelig viktig å forstå; Små forskjeller i Norge har ikke kommet som et resultat av en helt spesiell norsk kultur, det er ikke noe som ligger i vår natur. Det er noe som har kommet på grunn av politikk - og ikke minst sterke fagforeninger. Jeg mener fagforeninger er en høyere form for sivilisasjon, og noe som mer enn noe annet forklarer hvorfor Norge er et så godt land å bo i, sier Lysbakken.

LO-sjefen: Bør bli pensum

På Youngstorget sitter LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og smiler. Han mener «Sånn er Norge»-serien bør bli pensum i norsk skole.

- Velferdsstaten ble ikke gitt oss i gave, den var et krigsbytte. Og det har Harald Eia skjønt i sin glitrende analyse av den norske modellen, sier Gabrielsen til Dagbladet, som forklarer fagorganisering på følgende måte:

- Det er først og fremst en måte for vanlige arbeidsfolk å ta vare på sine interesser - sammen. Det sikrer at vanlige folk får sin rettmessige del av verdiene som skapes i samfunnet. En sterk fagbevegelse jobber også politisk, for velferd, for medlemmene og for et ordnet arbeidsliv. Harald Eia viser på en veldig god måte hvordan det også gir samfunn som er gode å leve i, med små forskjeller og høy tillit, sier Gabrielsen.

Det er en takknemlighet for Norge som har drevet Eia til å lage serien.

- Jeg har betalt mye skatt, men mange i min familie har også fått veldig mye tilbake. Mange lever livet og får kanskje en pappaperm og litt sykepenger, men for oss har det vært store overføringer og masse hjelp. Jeg har en sånn takknemlighet for at jeg er så fri. Jeg har fått være verdens mest selvopptatte tulling samtidig som dem rundt meg er blitt tatt vare på, sier Eia.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer