Harald Langemyhr er tilkjent 20 millioner kroner i erstatning

- Et brukbart plaster på såret, men erstatningen kunne vært større.

SEIRET I RETTEN: Harald Langemyhr. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
SEIRET I RETTEN: Harald Langemyhr. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byggmester Harald Langemyhr har vunnet erstatningssaken mot Oslo kommune og er tilkjent en erstatning på rundt 14 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter av Oslo tingrett, skriver NRK.

Ifølge Tønsbergs Blad skal den totale erstatninssummen være på 20 millioner kroner.

- Lettet og glad - Jeg er ikke overrasket over dommen. Dette er noe kommunen skulle betalt i 2008. Vi har tross alt levert varer og arbeid som det ikke er gjort opp for, sier Langemyhr til avisa.

Langemyhr saksøkte kommunen fordi de anmeldte ham og stengte to byggeplasser i 2008. Han mente flere års kamp mot kommunen hadde påført ham store tap.

 - Vi er lettet og glad over at Oslo Tingrett har kommet til at kommunen ikke har rett til å heve kontrakten, stenge byggeplassen eller holde tilbake utstyr, sier Langemyhrs advokat, Bjørn Stordrange til Dagbladet.

- En langvarig kamp I januar i år ble byggmesteren blankt frifunnet for bedrageritiltalen, etter fire års hardkjør med alvorlige anklager om bedrageri og sosial dumping. Dette var i forbindelse med byggingen av omsorgsbygg på Økern.

Han ble imidlertid funnet skyldig i overtredelse av arbeidsmiljøloven og momsunndragelse.

Langemyhr var, samtidig med at bedragerisaken i Oslo ble etterforsket, siktet for sosial dumping i hjemfylket Vestfold. Denne siktelsen ble frafalt i januar 2009.

Langemyhrs advokat Bjørn Stordrange omtaler de siste årene som en kamp for klienten.

- Dette har vært en langvarig og krevende kamp, som endte med en frifinnelse i straffesaken og en brukbar reperasjon i erstatningssaken i dag. Vi håper vi nå er ferdige med denne saken, sier Stordrange til Dagbladet.

- Plaster på såret - Hva vil Langemyhr bruke erstatningspengene på?

- Han har sagt at dette ikke er hans penger, men underleverandørers og kreditorers, sier Stordrange som forteller at de ikke la fram noe spesifikt krav i erstatningssaken.

- Langemyhr har fått et brukbart plaster på såret, men erstatningen kunne vært større, sier han.

Dommen fra Oslo Tingrett er totalt på 129 sider. Oslo kommunen frifinnes for krav om erstatning utenfor kontrakt.

- Vant på de vesentlige punktene I en pressemelding skriver Omsorgsbygg Oslo KF at de og og Oslo kommune vant fram på de vesentlige punktene i den sivile rettsaken mellom kommunen og byggmester Harald Langemyhr.

- Kommunen er frifunnet for alle erstatningskrav fremsatt fra Langemyhr, totalt opp mot 200 millioner kroner, men kommunen må betale for deler av arbeider utført på byggeplassen, heter det i pressemeldinga.

- Retten konkluderer med at Langemyhr har begått massive brudd på arbeidsmiljølovens regler, samt bedrevet sosial dumping. Noe retten mener det er av en slik art at det kvalifiserer til vesentlig kontraktsbrudd, heter det videre.

Dagbladet følger saken.