Harald Langemyhr varetektsfengslet i to uker

Byggmester Harald Langemyhr fikk to uker varetektsfengsling i Oslo tingrett. De siktede legger ansvaret på hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til tirsdag meldte Harald Langemyhr seg for politiet i Oslo. Han ble etterlyst fredag i forrige uke, etter at politiet slo til med en razzia rettet mot selskapet hans.

I dag ble han fremstilt for varetketsfengsling i Oslo tingrett. Politiet håpet på fire uker i varetekt. Nå er kjennelsen klar:

Byggmester Harald Langemyhr er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, melder NTB.

Altså to uker mindre enn det politiet ønsket. Langemyhrs forsvarer, Petar Sekulic, begjærte sin klient løslatt.

Langemyhr er siktet for bedrageri mot Oslo Kommune for totalt 28 millioner kroner. Av dette skal 17,9 millioner ha blitt utbetalt.

- Dette er ingen positiv opplevelse for min klient. Men han er ingen slagen mann og ønsker å stå på for å motbevise påstandene mot ham, sier Sekulic til Dagbladet.no.

Retten uenig med politiet

Retten kom frem til at det er tilstrekkelig med to uker i varetekt for den bedragerisiktede mannen.

- De mener at politiet har god nok tid til å avhøre vitner og annen etterforskning på de to ukene, sier Sekulic.

Politiet mener at det er fare for bevisforspillelse og at Langemyhr kan få muligheten til å påvirke andres vitneforklaringer dersom han ikke blir varetektsfengslet. Det sistnevnte fikk ikke politiet medhold for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harald Langemyhr varetektsfengslet i to uker

- Retten var enig med forsvarer og påpekte at Langemyhr kan allerede hatt god tid til å påvirke andre vitner før dette fengslingsmøtet, sier Sekulic.

Han vurderer likevel anke. Fristen for å gjøre det er på nettopp to uker.

- Vi bør vel levere en eventuell anke i løpet av de neste dagene, men jeg avventer nok til medforsvarer Ellen Holager Andenæs kommer hjem fra Roma, sier advokaten.

Legger ansvar på hverandre

Nå er fengslingsmøte over og det er ventet kjennelse noe senere i ettermiddag. Politiet ønsker å varetektsfengsle Langemyhr på grunn av faren for bevisforspillelse.

De argumenterer med at tre av de siktede i saken - Langemyhr, en polsk arbeiderleder (30) og en nordmann i 40-åra har forklart seg motstridene i forhold til hvem som hadde det faktiske ansvaret for timelisteføringen i oppdraget på Økern sykehjem.

- Det er ikke samsvar med hva de har forklart. Det er noe av grunnen til at vi mener det er bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Svein Olav Kristiansen til Dagbladet.no.

Politiet mener også at det er fare for at Langemyhr skal påvirke andres vitneforklaringer dersom han ikke varetektsfengsles.

Mannen forsvarer, Petar Sekulic, forstår ikke politiets argumenter.

- Langemyhr har visst at han hat vært under granskning siden i vår. Dersom han hadde villet å påvirke andres forklaringer så har han hatt muligheten til dette allerede, sier Sekulic til Dagbladet.no og fortsetter:

- Ikke motstrid

- PricewaterhouseCoopers har avhørt 25 vitner. Langemyhr er kjent med innholdet i disse avhørene, sier han.

Advokaten setter spørsmålstegn ved om de tre siktede har forklart seg motstridene.

- Slik jeg tolker det er det ikke motstrid i forklaringene. En har forklart at Langemyhr hadde noe å gjøre med timelistene. Som daglig leder har han til en viss grad hatt ansvar for endelig godkjenning og lignende. Det er ikke det samme samme som å ha hovedansvaret for timelisteføringen, sier Sekulic.

Samtidig skal en annen av de siktede ha forklart at Langemyhr har hatt hovedansvaret for timelistene på Økern-prosjektet.

Les også:

Her er brevet som satt i gang Langemyhr-saken og slik mener politiet at han har svindlet Oslo kommune

Journalister trodde Langemyhr ble pågrepet

- Brutal forhåndsdømming og menneskejakt

SIKTET: Harald Langemyhr.