Harald Norvik går av som styreleder i Telenor

Har ikke lenger tillit fra næringsminister Trond Giske etter TV 2-saken.

KNUTE PÅ TRÅDEN: Næringsminister Trond Giske (t.v.) og Telenor-styreleder Harald Norvik foretok en offentlig skittentøyvask rundt salget av TV 2 i vinter; Giske var sterkt imot salget av TV-kanalen til utlandet, mens Norvik mente ministeren på utilbørlig måte forsøkte å presse ham til å oppgi handelen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
KNUTE PÅ TRÅDEN: Næringsminister Trond Giske (t.v.) og Telenor-styreleder Harald Norvik foretok en offentlig skittentøyvask rundt salget av TV 2 i vinter; Giske var sterkt imot salget av TV-kanalen til utlandet, mens Norvik mente ministeren på utilbørlig måte forsøkte å presse ham til å oppgi handelen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenors mektige styreleder Harald Norvik går av, meddeler Telenor i en pressemelding. Norvik begrunner avgangen med at han mangler tillit fra næringsminister Trond Giske.

I pressemeldingen, som nettopp er sendt ut, meddeler Norvik at det er den såkalte TV 2-saken som ligger bak.

Blir sittende «Nærings- og handelsminister Trond Giske, som representant for majoritetseieren i Telenor, har i dag uttrykt manglende tillit til Telenors styreleder, som følge av min håndtering av TV 2-saken i januar i år. Jeg har derfor valgt å fratre som styreleder i Telenor,» sier den avtroppende styrelederen i meldingen.

Norvik blir på sin post inntil bedriftsforsamlingen i Telenor har valgt en ny styreleder. 65-åringen har sittet i stillingen siden 2007.

Stridens kjerne er A-pressens salg av TV 2 til danske Egmont i januar. Telenor eier 48,2 prosent av aksjene i A-pressen, som altså besluttet å la TV-kanalen forsvinne ut av norske hender.

Næringsminister Giske var sterkt imot tanken på at TV 2 ikke lenger skulle være norsk, og ga gjentatte ganger uttrykk for dette både offentlig og overfor Norvik.

Norvik på sin side så på Giskes gjentatte henvendelser, og angivelige melding på et møte - om at et salg ville kunne skade Telenors rykte - som upassende forsøk på å blande seg inn i styrets rett til å håndtere saken på egen hånd. Han ga offentlig uttrykk for dette på en pressekonferanse i midten av januar.

Nachspiel-rykter På toppen av det hele verserte det i tida før pressekonferansen rykter om at Giske, under et nachspiel etter NHOs årsmiddag, uttalte at «Harald Norviks tid som styreleder i Telenor kan være over».

Statsminister Jens Stoltenberg avklarte situasjonen via en SMS, der han understreket at regjeringen ikke hadde noen mening om salget av TV 2.

Saken skapte også kraftig irritasjon i LO, den andre store eieren i A-pressen. Da landsorganisasjonens leder Roar Flåthen fikk greie på Giskes framstøt overfor Norvik, ringte han selv statsminister Stoltenberg for å be ham om en gang for alle å stoppe Giske i å lage trøbbel for TV 2-salget.

Salget gikk sin gang, og Giske måtte i ettertid redegjøre for sin opptreden i Stortinget.

Dagbladet følger saken.