Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harald og Carl Gustav møtes på midten

Den nye Svinesundsbrua åpner 10. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 10. juni åpner den nye Svinesundsbrua med både det svenske og det norske kongeparet til stede.

Kong Harald og Sveriges kong Carl Gustaf skal møtes på midten av den nye brua, som egentlig består av to bruer, én i hver kjøreretning med til sammen fire kjørefelt. Møtet innleder samtidig et offisielt svensk kongebesøk i Norge i forbindelse med 100-årsjubileet for unionsoppløsningen.

Fredag 10. og lørdag 11. juni blir de eneste dagene folk kan gå over den nye brua, som åpnes for biltrafikk søndag 12. juni.

Under den høytidelige åpningen vil det være plass til rundt 10.000 mennesker på den ene av de to bruene. Kong Harald og kong Carl Gustaf skal møtes på den andre brua.

Svenskene eier mest

Det vil koste 20 kroner for personbiler å bruke den nye brua, som til sammen har kostet 675 millioner svenske kroner. Hele prosjektet har kostet 1,4 milliarder svenske kroner.

Svenskene eier 59 prosent av den nye Svinesundsbrua, mens den norske staten eier 41 prosent. Meningen er at vedlikeholdskostnadene skal fordeles etter eierandelen.

Den gamle Svinesundsbrua vil fortsatt være åpen for trafikk, men tollstasjonen der blir lagt ned. Ifølge Tollvesenet vil det kun bli gjennomført stikkontroller ved den gamle brua. (©NTB)

Svinesundbrua: Åpningen av den nye brua åpnes 10. januar, med både det norske og det svenske kongeparet til stede. Foto: John Terje Pedersen
Svinesundbrua: Åpningen av den nye brua åpnes 10. januar, med både det norske og det svenske kongeparet til stede. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Eierskapet: Svenskene eier rundt 58 prosent av den nye Svinesundsbrua.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media