Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harald skysser folk forbi raset i sin egen båt

Da raset gikk fikk sommerferie være sommerferie for Harald Løtuft. Han har brukte hele dagen på å skysse folk forbi rasstedet i Jølster.

BÅTSKYSS: Harald Løtuft har hele dagen fraktet folk forbi rasstedet. 10 - 15 turer har det blitt så langt. Foto: Stig Roger Eide
BÅTSKYSS: Harald Løtuft har hele dagen fraktet folk forbi rasstedet. 10 - 15 turer har det blitt så langt. Foto: Stig Roger Eide Vis mer

JØLSTER / OSLO (Dagbladet): Tirsdag ettermiddag gikk det flere ras i Jølster i Sogn og Fjordane etter voldsomme nedbørsmengder.

Det første raset, som veitrafikksentralen fikk melding om klokka 16.11, gikk over hovedveien E39, som nå er stengt. Det gjør blant annet at innbyggerne i Vassenden verken kommer seg østover eller vestover. Det er heller ikke telefondekning i området for øyeblikket.

Båtskyss

En som onsdag bestemte seg for å hjelpe folk med å komme seg forbi raset er Harald Løtuft. Han er lærer ved Mo og Øyrane videregående skole, og har ferie, men bestemte seg tirsdag morgen for å bruke båten sin for å skysse folk forbi raset på Movatnet.

Han har kjørt den kvarters lange båtturen 10 - 15 ganger siden morgenkvisten, og har stort sett skysset privatpersoner forbi raset.

Det er en risiko forbundet med å ferdes på vannet, da det er kolossalt mye drivtømmer, sier Dagbladets reporter på stedet.

DRIVTØMMER: Det er ikke uproblematisk å ferdes på Movatnet, som er fullt av drivtømmer. Foto: Stig Roger Eide
DRIVTØMMER: Det er ikke uproblematisk å ferdes på Movatnet, som er fullt av drivtømmer. Foto: Stig Roger Eide Vis mer

- Aldri sett vannet så svart

Løtuft har tatt kontakt med Førde kommune for å få organisert en skyssordningen, men det har de takket nei til, trolig fordi de håper at veien kan bli åpnet allerede i kveld.

- Jeg har bodd ved elva hele livet, og har aldri sett vannet så svart og brunt som det er nå, sier Løtuft til Dagbladet.

På selve rasstedet jobbes det nå med gravemaskiner for å få ryddet veien. En garasje henger delvis i løfte luften, som følge av de enorme vannmassene som feide forbi.

I LØSE LUFTA: Garasjen i høyre billedkant henger delvis i løse lufta, som følge av ødeleggelsene til de store vannmassene. Det var her det første raset gikk. Foto: Stig Roger Eide
I LØSE LUFTA: Garasjen i høyre billedkant henger delvis i løse lufta, som følge av ødeleggelsene til de store vannmassene. Det var her det første raset gikk. Foto: Stig Roger Eide Vis mer

Ingen mobildekning

Så langt er det 10 personer som ikke er gjort rede for etter raset, ifølge VG. Å få kontakt med alle er et krevende arbeid for politiet, da det ikke er mobildekning i området. Ordfører i Jølster, Oddmund Klakegg, sier til Dagbladet at han har vært i kontakt med flere av de pårørende.

- Jeg har snakket med flere og mange er fortvilet over at de ikke får kontakt med sine nærmeste, sier Klakegg.

JORDRAS: Flere personer måtte evakueres fra E39. Video: Karianne Dvergsdal Bøyum Vis mer

Onsdag ettermiddag er geologer inne i rasområdene for å sjekke om området er trygt.

En mann i 50-åra er meldt savnet og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skred tirsdag ettermiddag. Politiet er i kontakt med, og følger opp, mannens nærmeste pårørende.

- Vi har gjort overflatesøk med helikopter uten resultat, men nå har vi fått det endelig bekreftet at en person er tatt av skredet, sier politioverbetjent Wenke Hope til Dagbladet.

Hun sier det var opplysninger fra den savnede mannens familie som bekreftet det, men at hun ikke kan gå nærmere inn på detaljer i saken.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer

150 personer har blitt evakuert, og mange av dem har fått tilhold ved Åsenden skole.

Politiet har innført flyforbud i luftområdet over Vassenden i Jølster onsdag formiddag. Årsaken til ferdselsforbudet er å sikre redningsinnsatsen fra lufta, skriver de i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media