Harald Stabell: - Bør heller få opp farta

- Politiet har gode nok etterforskningsforhold. Faktisk bør de strammes opp, mener advokat Harald Stabell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stabell, som leder Advokatforeningens lovutvalg for strafferett og straffeprosess, støtter derimot forslaget om 72 timers frist før varetektsframstilling.

- Ja, det gjør jeg, men av hensyn til klientene og ikke til politiets arbeidsforhold. Jeg tror vi kan få ned bruken av varetekt dersom politiet får mer tid til å sjekke ut folk, sier Stabell.

Harald Stabell var også med i det såkalte Jahre-utvalget som i fjor sommer leverte flere forslag som skal føre til hurtigere straffesaksbehandling.

Utvalget foreslo fire døgn. Justisminister Hanne Harlem går inn for 72 timer. Advokatforeningen sier nei, og vil beholde dagens frist som er 24 timer.

- Også advokater må være villig til å tenke nytt, og ikke holde så hardt på gamle sannheter, sier Stabell.

Han viser til Sverige, der de i dag har en frist på fire døgn. Tidligere kunne svensk politi holde personer i sju døgn før de framstilte dem for varetekt.

- Fire dager fungerer brukbart i Sverige, så vi håper at tre døgn kan få ned varetektsbruken her i Norge. Men lovutvalget krever samtidig at klienter får oppnevnt forsvarer umiddelbart, og at maksimal varetektstid reduseres til to uker.