Harald Stanghelle bekrefter telefonsamtalen

Ringte Stanghelle for å klage på negative JAS Gripen-saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle bekrefter overfor Dagbladet.no at den profilerte SV-politikeren Stein Ørnhøi ringte ham for å legge press på hvordan Aftenposten skulle dekke saken om det norske flykjøpet.

FLYKJØPSAKEN
Norgeshistoriens største våpenkjøp med kostnadsoverslag over 100 milliarder kroner skal besluttes i løpet av denne stortingsperioden.

Valget står mellom disse tre kampflyene:

F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)


  • Bygges av Lockheed Martin og utvikles i partnerskap med åtte land.
  • Norge inngår og bidrar med én milliard kroner.

Eurofighter


  • Bygges av det felleseuropeiske EADS-konsernet.
  • Norge bidrar med inntil en kvart mrd. i teknologiutvikling.
  • Flyet er i praksis ferdig.

JAS Gripen


  • Er utviklet av svenske SAAB. Flyet finnes allerede i en rekke utgaver.
  • Versjonen Norge eventuelt skal kjøpe, er fortsatt på tegnebrettet.
  • Norge bidrar med inntil en kvart milliard i utviklingsstøtte.

Under en middag på Statholdergården tirsdag denne uken kom det fram at lobbyistene for svenske JAS Gripen og Saab er svært misfornøyd med Aftenpostens dekning av saken.

- Han Aftenpost-journalisten Frank Lynum har bare skrevet edder og galle om oss. Vi må få stoppet ham, sier advokat Knut Solvang under en bedre middag sammen med Stein Ørnhøi.

- Jeg skal snakke med Harald, svarer Ørnhøi.

«Negativ tone»

Resultatet av samtalen ble, ifølge Stanghelle, at artiklene journalist Lynum har skrevet om flykjøpet ble gjennomlest av den politiske redaktøren selv.

- Jeg fant dem utmerket, og snakket aldri med Frank om det. Og det var det, sier Stanghelle til Dagbladet.no.

Stanghelle sier han ikke husker konkret hva Ørnhøi klagde over, men at det gjaldt det han oppfattet som en «negativ tone». Han oppfattet ikke samtalen som unormal.

VILLE AT GAMMEL KJENNING SKULLE STOPPE  JOURNALIST: Stein Ørnhøi (SV) er medlem av regjeringens Sikkerhetspolitisk utvalg. Han jobber samtidig som lobbyist sammen med den svenske Wallenbergfamilien og Saab for å overtale Norge til å velge det svenske jagerflyet JAS Gripen neste år (se faktaboks). Foto: Knut Falch / SCANPIX
VILLE AT GAMMEL KJENNING SKULLE STOPPE JOURNALIST: Stein Ørnhøi (SV) er medlem av regjeringens Sikkerhetspolitisk utvalg. Han jobber samtidig som lobbyist sammen med den svenske Wallenbergfamilien og Saab for å overtale Norge til å velge det svenske jagerflyet JAS Gripen neste år (se faktaboks). Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Gamle kjente

- Jeg synes det er et privilegium at enhver person kan ringe en journalistvenn eller en redaktør. Jeg blir mer bekymret den dagen Stein Ørnhøi ikke ringer.

- Hvem ringte han på vegne av?

- Han ringte på vegne av seg selv.

- Er det ikke relevant at han i en slik situasjon opplyser om bakgrunnen for samtalen, (etter avtale med lobbyister for JAS Gripen, joun. anm.).

- Nei, Stein Ørnhøi er Stein Ørnhøi. Det er åpent hva han står for og mener om saken.

- Var det konkrete faktafeil han påpekte?

- Det husker jeg ikke. Jeg har kjent Stein Ørnhøi i 30 år og jeg kommer til å fortsette å snakke med ham. Det er mange som ringer, og det setter jeg pris på, sier Stanghelle.

Harald Stanghelle bekrefter telefonsamtalen

Skal ha lunsj i morgen

Aftenposten har selv et redaksjonelt ståsted i saken, der de er kritiske til et svensk alternativ i jagerflysaken.

- Vi har vært skeptiske til en svensk løsning, og vår utenriksredaktør Kjell Dragnes har skrevet en rekke kommentarer, sier Stanghelle.

I morgen møtes redaktøren og SV-veteranen ansikt til ansikt.

- Ja vi skal faktisk ha lunsj i morgen. Men der kommer vi ikke til å snakke om jagerfly, humrer Stanghelle.

- Jeg jobber ikke for SV

- Det er ingen formelle beslutninger i SV som ligger til grunn for at jeg arbeider med jagerflysaken. Jeg opptrer på vegne av meg selv, men det er ingenting fordekt ved det, sier Ørnhøi til Nettavisen.

Overfor Dagbladet vil ikke Ørnhøi kommentere saken.

- Jeg har sluttet å svare Dagbladet. Så det blir ikke mer enn dette. Takk, hei, svarte Ørnhøi på Dagbladet.nos henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer