Harapan (8) sendt på paringstokt for å redde sin egen art

Sumatraneshornet flydd 16 000 kilometer fra USA til Indonesia.

GJØRMEKOS: Harapan (8) tilhører den minste neshornarten, men veier likevel massive 816 kilo. Nå er han sendt fra dyrehagen i USA til indonesiske Sumatra for å pare seg. Foto: AP/John Minchillo/NTB Scanpix
GJØRMEKOS: Harapan (8) tilhører den minste neshornarten, men veier likevel massive 816 kilo. Nå er han sendt fra dyrehagen i USA til indonesiske Sumatra for å pare seg. Foto: AP/John Minchillo/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åtte år gamle Harapan, som betyr håp, er født i Cincinatti, USA og er et sterkt utrydningstruet sumatraneshorn, skriver BBC.

Nå er den 816 kilo tunge åtteåringen flydd fra dyrehagen i USA til Indonesia, i et forsøk på å redde arten som står i fare for å forsvinne helt på grunn av omfattende avskoging og ulovlig jakt.

Forskere mener det nå er mindre enn 100 ville sumatraneshorn igjen på kloden. Derfor er Harapan sendt til nasjonalparken Way Kambas i Indonesia for å pare seg med likesinnede hunndyr.

Viktig paringsreise For å få dette til, er neshornet flydd mer enn 16 000 kilometer over land og hav fra sin base i Cincinatti Zoo til den indonesiske nasjonalparken.

Harapan er det siste sumatraneshornet som lever på den vestlige halvkule. Søstera hans, Suci, som også bodde i den amerikanske dyrehagen, døde av sykdom i fjor, skriver BBC.

Paringsreisen åtteåringen nå har lagt ut på, er siste steg i dyrehagens program for å reprodusere sumatraneshorn i fangenskap.

Arten er den minste av alle neshorn og det eneste asiatiske neshornet som har to horn. De er attraktive for krypskyttere, da hornene deres blir brukt i tradisjonell, kinesisk medisin.

Neshornets naturlige habitat i skogene i Sumatra blir nå ødelagt av ulovlig hogst og skogbranner. Lokale bønder trenger større landområder til blant annet palmeoljeproduksjon.

- Takknemlige Harapan landet på i Jakarta i går, etter å ha blitt flydd med en Cathay Pacific-maskin i en spesialbygd innhegning, skriver Firstpost.

Deretter ble han fraktet med ferge til Sumatra, verdens sjette største øy.

- Vi er takknemlige for at han nå er på plass, sier direktør for biologisk mangfold, Bambang Dahono Adji, i Indonesias miljø- og skogdriftsdepartement.

Adji sier Harapan vil ble «offisielt overlevert» til indonesiske myndigheter på torsdag i nasjonalparken Way Kambas hvor det er et reservat for sumatraneshorn.

Før sin lange flyreise, gjennomgikk Harapan medisinske undersøkelser. Han fikk også god tid på seg for å venne seg til den spesialbygde innhegningen han reiste i.

KLAR TIL DYST: Sumatraneshornet Harapan (8) bor vanligvis i en dyrehage i Cincinatti i USA. Nå skal han bedekke hunndyr på indonesiske Sumatra. Foto: EPA/MAST IRHAM/NTB Scanpix
KLAR TIL DYST: Sumatraneshornet Harapan (8) bor vanligvis i en dyrehage i Cincinatti i USA. Nå skal han bedekke hunndyr på indonesiske Sumatra. Foto: EPA/MAST IRHAM/NTB Scanpix Vis mer