Hard debatt om NATO-utvidelse

WASHINGTON (NTB-Reuters): Det amerikanske senatet skal denne uken ta endelig stilling til utvidelsen av NATO neste år, og ikke uventet er det forholdet til Russland og kostnadene ved en utvidelse som dominerer debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den republikanske senatslederen Trent Lott er sikker på at det vil bli flertall for en utvidelse. Det er også mange demokrater, men ikke alle er like overbevist om at de nødvendige 67 stemmene er sikret.

Det ligger over 20 endringsforslag på bordet, og mange senatorer skjeler til lokale problemstillinger og hensynet til sine hjemstater, når de skal avgjøre den viktigste utenrikspolitiske sak i Senatet på flere år.

De tre aktuelle søkerlandene - Polen, Tsjekkia og Ungarn - har alle gjort unna ratifiseringen med solide flertall. Men alle de 16 NATO-landene må også ratifisere endringen av NATO-pakten for at utvidelsen skal være gyldig.

Til nå er det bare Tyskland, Norge, Danmark og Canada som har vedtatt NATO-utvidelsen, mens flere europeiske land venter på avgjørelsen i Washington.

Motstanderne samler seg i en allianse der hensynet til Russland er det viktigste argumentet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer