DISSE FÅR SLIPPE UT: Men FN kritiserer LTTE for å ta for lite hensyn til de sivile. Foto: EPA/SRI LANKA ARMY MEDIA UNIT/Scanpix
DISSE FÅR SLIPPE UT: Men FN kritiserer LTTE for å ta for lite hensyn til de sivile. Foto: EPA/SRI LANKA ARMY MEDIA UNIT/ScanpixVis mer

Hard FN-kritikk av LTTE

- Tar ikke nok hensyn til de sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den øverste sjefen for FNs humanitære arbeid retter hard kritikk mot LTTE, men også mot regjeringen på Sri Lanka, for ikke å ta nok hensyn til de sivile i krigsområdet.

FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål, John Holmes, rettet onsdag særlig sterk kritikk mot den tamilske separatistorganisasjonen LTTE.

Holmes ønsket regjeringens to dager lange pause i angrepene mandag og tirsdag velkommen, men sa samtidig at pausen ikke var nok til å få de rundt 100.000 sivile ut av krigssonen.

- Det er klart at LTTE ikke lot dem som ønsket å dra, å gjøre det i denne pausen, sa Holmes i en samtale med journalister.

- Vi oppfordrer LTTE meget sterkt til å endre holdning til dette og å tillate dem som ønsker å forlate området, og vi tror det minimum er det store flertallet, å gjøre dette så snart som mulig og få dem ut av fare, sa Holmes.

Han sa at flere titall sivile ble drept hver dag og omtalte situasjonen som «meget bekymringsfull». Han oppfordret Sri Lankas regjering igjen til å leve opp til løftene som er gitt gjentatte ganger om ikke å bruke tunge våpen i området. Men Holmes sa at FN hadde klare vitnemål fra folk som har klart å flykte fra LTTE-området om at de blir holdt igjen mot sin vilje.

De sivile har fortalt at de «ble holdt igjen mot sin egen vilje, at de ble skutt på hvis de forsøkte å dra, og at det var et enormt press for å hindre dem i å dra, inkludert tvangsrekruttering av sivile, også barn, til å kjempe for LTTE eller arbeide for LTTE,» sa Holmes.(NTB)

KRASS: FN-talsmann John Holmes. Foto: AFP PHOTO/Lakruwan Wanniarachchi/Scanpix
KRASS: FN-talsmann John Holmes. Foto: AFP PHOTO/Lakruwan Wanniarachchi/Scanpix Vis mer