Hard Høyre-debatt om kommunal skattefrihet

HAUGESUND(NTB): Spørsmålet om kommunene skal få større frihet til å fastsette kommuneskatten var gjenstand for frisk debatt på Høyres landsmøte i dag. Flere advarte mot å vedta en politikk som kan bety skatteskjerpelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osmund Kaldheim, som har ledet arbeidet med ny kommunalpolitisk plattform for Høyre, mener kommunene selv skal kunne vedta å øke eller minske skattesatsen med inntil 2 prosentpoeng. Flere av Høyres lokalpolitikere mener en slik kommunal handlefrihet vil føre til at folk må betale mer skatt.

- Jeg vil minne om at Høyre er omgitt av en rekke skatteglade partier. Flertallet av Høyres ordførere styrer med støtte fra disse partiene. Jeg vil advare sterkt mot et skattepolitisk eksperiment der resultatet blir det stikk motsatte av hva vi ønsker, sa nestleder Elisabeth Aspaker.

Både hun, den andre nestlederen Børge Brende og stortingsrepresentant Erna Solberg mener det er nødvendig å se på helheten i det kommunale inntektssystemet framfor å se på kommuneskatten isolert.

Frihet

- Tenk på hva vi kan vinne ved å gjøre skattepolitikk til et sentralt tema ved neste lokalvalg, sa Tommy Bech fra Unge Høyre.

- Mange er skeptiske til dette, men la kommunene få frihet til å bestemme selv, la han til.

Skeptikerne viste til at kommunene også i dag har frihet til å redusere kommuneskatten, men de kan ikke øke den utover en maksimalsats. Ingen av kommunene har valgt å redusere skatten, blant annet fordi det medfører mindre statlige overføringer.

Forskjeller

Ulla Nævestad fra Buskerud, som selv er ordfører i Lier, tok imidlertid til orde for å gi kommunene større frihet. Hun tror det vil avtegne seg større forskjeller mellom Arbeiderparti- og Høyre-styrte kommuner, og at det vil være til Høyres fordel.

- Høyre kan bli lokaldemokratiets livreddere. La oss bli det, sa hun.

Nestleder Børge Brende fastslo at han selv er en svoren tilhenger av lokalt selvstyre. Men han er «ikke interessert i en reform som innebærer å øke dagens skattenivå i det kommunale selvstyrets navn».

- Det er lettere for kommunepolitikerne å øke skatte- og avgiftsnivået framfor å ta den tunge debatten om innsparinger og ressursbruk, sa han, og viste til sin egen erfaring som kommunalråd i Trondheim.