Hard Irak-linje

WASHINGTON (Dagbladet): Utenriksminister Thorbjørn Jagland slutter seg til USAs beinharde linje mot Irak etter gårsdagens samtaler med USAs nye utenriksminister Colin Powell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland ga i går klar beskjed om at Norge samarbeider tett med USA for at FN-sanksjonene mot Irak skal bli mer effektive.

- Saddam Hussein skal ikke få undergrave disse sanksjonene, sier Jagland etter møtet med USAs utenriksminister Colin Powell i Washington.

Tidligere har den norske regjeringen gått inn for endringer i sanksjonene mot Irak slik at de blir mer målrettet.

Powell sa etter møtet med Jagland at USA står steilt på harde sanksjoner. Samtidig ga han beskjed om at olje-for-mat-programmet, som skal sikre at folket i Irak ikke lider, må bli mer målrettet. Men generalen fra Golfkrigen er ikke villig til lempe på sanksjonene.

Jaglands kommentar etter et vellykket møte var som et ekko av Powell. Norge leder Sikkerhetsrådets sanksjonskomité.

- Det er Husseins propagandakort at folket lider, sier Jagland.

- Derfor må vi arbeide for at det skal bli lettere å få inn varer som kan bedre den humanitære situasjonen i landet. Det betyr ikke at det skal bli lettere å få varer og teknisk utstyr som kan bidra til å bygge opp masseødeleggelsesvåpen, sier Norges utenriksminister.

- Norge og USA har mye av det samme synet på Irak-sanksjonene, sier han.

- Hva er Bush-regjeringens politikk i forhold til Midtøsten?

- Det er det vanskelig å si noe om nå, men engasjementet vil være stort. Powell ga uttrykk for at han er klar over den vanskelige økonomiske og sosiale situasjonen i de palestinske områdene, sier Jagland.

Colin Powell skal i slutten av måneden besøke Gaza og Vestbredden og snakke med Arafat og Sharon.

GODE BUSSER: Thorbjørn Jagland og USAs nye utenriksminister Colin Powell etter et knapt timelangt møte i går. - Norge og USA har langt det samme synet på Irak-sanksjonene, sa Jagland.