TAR IGJEN: Resultatet av valget kan bli svært jevnt etter at tidligere statsminister Silivio Berlusconi begynte å spise inn forspranget. Her smiler han under en tv-sending fredag 22. februar. Foto: Remo Casilli / Reuters
TAR IGJEN: Resultatet av valget kan bli svært jevnt etter at tidligere statsminister Silivio Berlusconi begynte å spise inn forspranget. Her smiler han under en tv-sending fredag 22. februar. Foto: Remo Casilli / ReutersVis mer

Hard kamp om stemmene i Lombardia

Alle øyne rettes mot regionen Lombardia når italienerne går til valgurnene søndag og mandag. «Italias Ohio» kan avgjøre valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Basta! Nå er det nok, har protestvelgernes favoritt Beppe Grillos budskap vært til tusenvis av mennesker på valgmøte i Lombardias hovedstad Milano.

Han ber dem forkaste det bestående samtidig som både avtroppende statsminister Mario Monti, tidligere statsminister Silvio Berlusconi og kanskje kommende statsminister Pier Luigi Bersani kjempet hardt om stemmene i regionen.

Jevnt Utfallet av det italienske valget virket rimelig sikkert for noen måneder siden med sosialdemokraten Bersani godt i tet på målingene.

Men resultatet kan bli svært jevnt etter at Berlusconi begynte å spise inn på forspranget.

Bersanis allianse er i trøbbel i førstekammeret senatet. Der har målingene vært svært jevne i opptil fem regioner, og Lombardia nord i Italia er den største av dem.

I alt 49 av senatets 315 plasser avgjøres her, og det er grunnen til at politiske ledere har drevet febrilsk kamp om stemmene.

Amerikansk valgkamp Lombardias rolle har gitt regionen tilnavnet «Italias Ohio» etter den amerikanske delstatens betydning for presidentvalget i USA.

Bersanis parti PD har valgt å gjøre som amerikanerne i valgkampen i Lombardia. Ungdom fra partiet er busset inn og har gått fra dør til dør for å sanke stemmer.

Lombardias avgjørende rolle er også grunnen til at Berlusconi fornyet alliansen med høyrefløypartiet Lega Nord før valget, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Lokker velgerne - Lombardia er et mikrokosmos av Italia og Berlusconis velgerskare, sier analytikeren Roberto D'Alimonte til avisen Financial Times.

Men det er Beppe Grillo fra Femstjernersbevegelsen som har samlet den største folkemengden i Berlusconis hjemby Milano. Det kan ende opp med at Grillo lokker mange velgere fra Berlusconis høyre-sentrum-blokk.

- Jeg hadde stemt på Berlusconi om jeg hadde trodd på et ord av det han sa, noe jeg ikke gjør, sa Rossella Brizzi på Grillos store Milano-møte til Financial Times.

Usikkert Det er ikke offentliggjort meningsmålinger i Italia på nesten to uker, noe som forsterker usikkerheten før valget søndag og mandag.

Ifølge analytikere er det umulig å forutsi valgutfallet.

- Ingenting er sikkert. Ett prosentpoeng kan være skillet mellom kaos og en klar vinner, sier en kilde ved et meningsmålingsinstitutt til Reuters.

(NTB)