Hard kritikk av FNs flyktning-organisjasjon

FNs høykommissariat for flyktninger (UNHCR) får i en intern rapport hard kritikk for dårlig ledelse, sløsing og mulig svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rapporten, som skal legges fram for FNs hovedforsamling til høsten, blir omtalt i den britiske avisa Financial Times onsdag. UNHCRs ledelse er ifølge rapporten ansvarlig for at mange millioner kroner som er bevilget for å hjelpe verdens flyktninger, blir sløst bort.

UNHCR er en av verdens viktigste hjelpeorganisasjoner. Med et budsjett på mer enn 10 milliarder kroner, hovedsakelig bevilget av USA, Japan, EU og andre vestlige land, skal UNHCR yte humanitær hjelp til verdens mer enn 20 millioner flyktninger.

En internasjonal revisorgruppe har foretatt en detaljert gjennomgang av organisasjonens økonomiske drift, og konklusjonene er lite lystelige for ledelsen ved hovedkvarteret i Geneve.

Revisorrapporten gir blant annet flere eksempler på mangelfull eller direkte misvisende regnskapsførsel. Betydelige bevilgninger er gitt uten at UNHCR kan gjøre tilstrekkelig rede for pengebruken, blant annet i Afrika og Bosnia.

Det blir også gitt eksempler på grov sløsing fra personer i organisasjonens toppsjikt. I 1996 ble det internt påtalt at daværende nestkommanderende i UNHCR, Sergio Viera de Mello, hadde brukt mer enn en halv million kroner på leie av privat jetfly for å bli fraktet fra Zaire til Uganda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer