Hard kritikk av FNs flyktning-organisjasjon

FNs høykommissariat for flyktninger (UNHCR) får i en intern rapport hard kritikk for dårlig ledelse, sløsing og mulig svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som skal legges fram for FNs hovedforsamling til høsten, blir omtalt i den britiske avisa Financial Times onsdag. UNHCRs ledelse er ifølge rapporten ansvarlig for at mange millioner kroner som er bevilget for å hjelpe verdens flyktninger, blir sløst bort.

UNHCR er en av verdens viktigste hjelpeorganisasjoner. Med et budsjett på mer enn 10 milliarder kroner, hovedsakelig bevilget av USA, Japan, EU og andre vestlige land, skal UNHCR yte humanitær hjelp til verdens mer enn 20 millioner flyktninger.

En internasjonal revisorgruppe har foretatt en detaljert gjennomgang av organisasjonens økonomiske drift, og konklusjonene er lite lystelige for ledelsen ved hovedkvarteret i Geneve.

Revisorrapporten gir blant annet flere eksempler på mangelfull eller direkte misvisende regnskapsførsel. Betydelige bevilgninger er gitt uten at UNHCR kan gjøre tilstrekkelig rede for pengebruken, blant annet i Afrika og Bosnia.

Det blir også gitt eksempler på grov sløsing fra personer i organisasjonens toppsjikt. I 1996 ble det internt påtalt at daværende nestkommanderende i UNHCR, Sergio Viera de Mello, hadde brukt mer enn en halv million kroner på leie av privat jetfly for å bli fraktet fra Zaire til Uganda.

Høykommissæren, japanske Sadako Ogata, blir i rapporten ikke mistenkt for mangel på hederlighet og integritet. Men ifølge Financial Times' undersøkelser har hun manglende styring med administrasjonen av organisasjonen.

(NTB)