Hard kritikk mot Mugabe

Zimbabwes president Robert Mugabe er en maktbesatt diktator og leder et gangsterregime, sier den tidligere rhodesiske statsministeren Ian Smith til avisen Welt am Sonntag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det dreier seg verken om kommunisme, nazisme eller fascisme. Det er bare makt det dreier seg om, sa Smith som var den siste hvite lederen i den tidligere britiske kolonien.

Smith sa at regimet til Mugabe betaler de såkalte krigsveteranene 50 dollar dagen for å være med på å okkupere landeiendommer som tilhører hvite. Mugabe selv er milliardær og hans toppfolk mangemillionærer, mens folket lever i fattigdom, sier han.

Men til den franske avisen Le Figaro sa Smith at Mugabe til slutt vil bli tvunget til å stanse galskapen sin som følge av det intense presset fra FN og afrikanske organisasjoner.

Han sa han ikke var overrasket over volden mot de hvite farmerne.

- Men situasjonen har ingenting med landreform å gjøre. Regjeringen har allerede 2 millioner hektar jord som den ikke aner hva den skal gjøre med. Mugabes mål er å skremme velgerne i forkant av valget, sa han.

Smith var leder for Rhodesia da han ensidig erklærte den tidligere kolonien for uavhengig for å opprettholde det hvite styret. Etter en langvarig frigjøringskrig ble Zimbabwe fritt i 1980 under Mugabe.

(NTB)