Hard kritikk mot PST

22. julikommisjonen har ikke grunnlag for å slå fast at PST kunne forhindret terroren, men det hemmelige politiet får krass kritikk i rapporten.

Oslo 20120117. PST sjef Janne Kristiansen holder pressekonferanse om trusselbildet. Foto: Jacques Hvistendahl
Oslo 20120117. PST sjef Janne Kristiansen holder pressekonferanse om trusselbildet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I rapporten til 22. julikommisjonen blir Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nøye vurdert. Kommisjonen slår fast at PST har begrensede ressurser.

En stor del av rapporten som tar for seg PST omhandler det amerikanske prosjektet «Global Shield» (amerikanernes prosjekt for å ha kontroll over import av farlige kjemikalier.  I rapporten skiver kommisjonen:

«Det at PST ikke fanget opp invitasjonen til å delta i prosjektet Global Shield, og at det ikke ble gjort en faglig vurdering  av mulig deltakelse, kan synes påfallende».

Og videre heter det:

«Tilsynelatende reflekterte ikke PST over om de burde engasjere seg aktivt i prosjektet. Antakelig skyldes det at PST har liten kunnskap om «arms and weapons intelligence» og ikke har ansett det som sin oppgave å arbeide med kapasitet».

Kommisjonen skriver videre:

«Kommisjonen mener imidlertid at PST bør ha et tilfredsstillende saksbehandlingssystem som sikrer at ledelsen gjøres kjent med og kan foreta en overordnet vurdering av denne type invitasjoner og andre initiativ».

Lå i ni måneder I rapporten slås det fast at PST hadde tips om Anders B. Breivik og at dokumentene fra Global Shield lå i påvente at at saksbehandleren skulle komme tilbake , ni måneder etter at dokumentene ble oversendt til PST.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer