Hard maktkamp i Oslo SV

I SVs største fylkesparti, Oslo SV er det åpen maktkamp på helgas årsmøte mellom dem som er klart positive til partiets regjeringsdeltakelse, og de som er mer kritiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kritiske har nå flertall i styret. Men et mindretall i valgkomiteen har foreslått tre utfordrerkandidater som mener de representerer sentrum i partiet. Hvis de vinner fram ved valget i dag, vil de som er mest positive til SVs regjeringsprosjekt få flertall i styret. En av de tre som utfordrer det regjeringskritiske styreflertallet, er Rolf Vestvik (36), tidligere rådgiver for Kristin Halvorsen og Erik Solheim. Han har jobbet i utenriksdepartementet, men har nå permisjon og er rådgiver i Flyktninghjelpen.

Positivt
-  Grunnen til at jeg stiller som motkandidat er misnøye over at fylkesstyret ikke har fungert. Det har blitt en arena for beinhard intern kamp og ikke en arena for markering av SVs politikk utad, sier Rolf Vestvik.

-  Vi som står for sentrum i SV har primært et positivt syn på deltakelsen i regjeringen og ser de mange muligheter det gir for å skape forandringer i Norge - hvis de blir utnyttet riktig . Men vi er klar over at vi må sluke kameler. Jeg har for eksempel i lang tid vært mot all oljeboring i Barentshavet, men ser at vi må inngå kompromisser. Men jeg er sikker på at vi får stilt flere miljøkrav til denne virksomheten med SV i regjering enn utenfor.

Partiorganisasjonen i SV må innse at landet styres etter Soria Moria-erklæringen og ikke etter SVs arbeidsprogram, sier Vestvik.

Randi Røvik som også er utfordrerkandidat til styret, sier dette:

-  SVs neste store mål er å overta makta i Oslo ved kommunevalget. Da må vi ikke stelle oss slik at vi bidrar til å skape tvil om SV er styringsdyktig.


Kampklare
Flere berørte striden under debatten på årsmøtet i går kveld: -  Vi vinner på å levere politikk, ikke bare mene det rette, sa en. -  Partiet er mer enn de som sitter i regjering. Vi må markere at kompromissene ikke er partiets primærstandpunkter, sa en annen. SVs fylkesleder i Oslo, Hans-Petter Aas erkjente at valgkomiteens delte innstilling viser en reell motsetning i fylkespartiet.

-  Situasjonen har vært vanskelig, sa han. Partileder Kristin Halvorsen var blant tilhørerne i salen. Hun skal tale til årsmøtet i formiddag. Hun er ikke bekymret over motsetningene i Oslo-partiet:

 UTFORDRERE: Disse tre utfordrer det regjeringskritiske styreflertallet i Oslo SV ved dagens valg: Fra venstre: Hamsa Mohamed, Randi Røvik og Rolf Vestvik. Foto: Kurt Pedersen
UTFORDRERE: Disse tre utfordrer det regjeringskritiske styreflertallet i Oslo SV ved dagens valg: Fra venstre: Hamsa Mohamed, Randi Røvik og Rolf Vestvik. Foto: Kurt Pedersen Vis mer

-  Vi skal ikke være enige i ett og alt, men vi må bli flinkere til å vise fram våre seire, sier Halvorsen til Dagbladet.

-  Vi har gjort noen erfaringer og slåss for politisk gjennomslag hver dag. Nå har vi funnet formen. Vi er godt organisert og kampklare til å slåss for de sakene velgerne har valgt oss for, sier Halvorsen.

IKKE BEKYMRET: Partileder Kristin Halvorsen er ikke bekymret over motsetningene.