Hard som Fjell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Olav Fjell torsdag denne uka trådte fram i nasjonens søkelys som

Statoil-historiens tredje konsernsjef, høstet det alt fra stormende applaus til stormende undring. Høyre-folk jublet over at den sosialdemokratiske ansettelsespolitikken i staten nå hadde fått sin ende, mens finansanalytikere her i avisa uttrykte seg med bekymring over at «Postmann Pat» blir bestyrer for en av våre fremste pengebinger.

«Hva er grunnen til at en person som er blottet for kjennskap til kompliserte energispørsmål skal bli sjef for et energiselskap av internasjonalt format?» spurte Øystein Nereng, professor i petroleumsøkonomi.

- «TØR JEG DETTE?» Det var min første tanke da jeg forsto at denne jobben kunne bli min, forteller Olav Fjell.

- Jeg har jo sett at både Arve Johnsen og Harald Norvik gjorde en svært god jobb for Statoil, men at begge fikk avskjed på en trist måte. Da styreformann Ole Lund tidligere i sommer fortalte hva slags profil den nye konsernsjefen burde ha, tenkte jeg at dette kan ingen oppfylle. Og jeg fyller da heller ikke alle krav. Men jeg fyller nok krav til at jeg sammen med mine medarbeidere kan gjøre en god nok jobb for Statoil.

- Problemet for konsernsjefer i Statoil er at konsernet driver med ting som ingen andre har gjort før. De har hatt umulige utfordringer. Og klart dem! Men dermed er det også sagt at prislappen på ulike prosjekter er vanskelig å forutsi på forhånd.

JEG TENKTE OGSÅ det skulle være lett å forutsi Olav Fjell da jeg møtte ham på Høvik i Bærum i går til dette intervjuet. Rammen var den årlige Manpower-stafetten.

Avtalen var at jeg skulle følge ham i tre kilometer. («Du må gjerne løpe fra hvis du synes det går for sakte.») Olav Fjell er en liten fjøl av en mann, snart 50 og har hodet fullt av Statoil-planer. I det hele tatt lett match. Nei da. Gutten føk av gårde og takket for følget etter en kilometer.

- Da du forsvant bak meg, var jeg redd for at du skulle tro at jeg seinere i løpet skulle ta snarveier. Men det gjorde jeg altså ikke. Jeg tar ikke snarveier, sier Fjell og lar det henge i lufta som en programerklæring til sine 18000 ansatte.

- Er du psykisk sterk nok til jobben du skal i gang med?

- Ja, det er jeg. Men jeg er veldig klar over at jeg blir en av landets mektigste menn. Jeg er ikke bare et ledd i kjeden, men har enorm makt. Og jeg skal være veldig nøye på hvordan jeg utøver denne makten. Når dette er over en gang, skal jeg kunne se meg selv i øynene og leve med mine handlinger og avgjørelser.

FJELL HAR GJORT DET KLART for styret at han akter å bli pendler, og vil ikke flytte til Stavanger. Han har tre barn, to jenter på 15 og 22 og en gutt på 19 år. Hans egen far var offiser og oppveksten har han fra en håndfull militærleirer i Nord-Norge.

- Hvis noen spør meg i utlandet hvor jeg kommer fra, svarer jeg Norge. Men hvor i Norge jeg kommer fra? Vil du ha den korte eller lange versjonen? Vi flyttet annethvert år. Derfor er det ingen jobb i verden som kan friste meg, hvis prisen er det fine oppvekstmiljøet mine barn nå har i Asker.

I lokalmiljøet har Fjell utmerket seg gjennom seks år som leder i Asker skolemusikk. Selv hevder han å være umusikalsk. Men mannen er dog ikke uten rytme, blir det fortalt. Statoils damer blir herved varslet. I Postbanken er han berømt for å ha innført en personalpolitisk nyvinning på firmafestene: medarbeiderdansen.

- Det stemmer at jeg liker å danse. Men nå må du huske at blant Postbankens ansatte er det 70 prosent kvinner. Derfor er det viktig å holde meg i god form ved løping, ellers ville jeg ikke holdt en hel kveld.

- Hva er de viktigste menneskelige egenskapene du tar med deg til Statoil-jobben?

- Jeg vil gjerne holde en åpen tone og forsøke å få til en god kontakt med ansatte på alle nivåer. Jeg vil at den nærmeste kretsen skal føle at de kan snakke helt fritt til meg. Men at de også tåler at jeg kan få utblåsninger. Uten at det nødvendigvis er vondt ment. I offentlige sammenhenger blir jeg nå nødt til å veie mine ord svært nøye, og da er jeg avhengig av å ha en fortrolig krets der jeg kan være helt åpen.

- Er du fornøyd med mottakelsen i politiske kretser og blant finansfolket?

- Jeg synes det har vært svært positivt. Valget av meg har ingen bestemt politisk valør, og hva gjelder kritikken fra finansfolk, synes jeg den er delvis riktig. Men sammen med den allerede etablerte kompetansen i Statoil skal jeg klare å møte utfordringene. Jeg har også satt stor pris på den positive tilbakemeldingen fra de tillitsvalgte i Statoil.

TIL TROSS FOR IHERDIG leting har det dessverre ikke lyktes oss å grave opp skandaler omkring Olav Fjell. Det nærmeste vi kommer i kategorien «pirrende» er at han en gang for noen år tilbake skal ha danset i «Svanesjøen» iført rosa kjole på en skoleavslutning for barna. Det skal visstnok finnes en amatørvideo av opptrinnet.

Vi kommer tilbake til dette om det skulle bli positive tall for Statoil i årene framover.

- Jeg spurte meg selv om jeg torde å ta denne jobben, medgir Olav Fjell.