Hard straff for fakturasvindel

Sju personer fra Grenlands-området er dømt til fengselsstraffer på opptil fire år og bøter på inntil fire millioner kroner for fakturabedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim betegner saken som den største i sitt slag i Norge. Rettssaken har vært ført i Oslo tingrett.

De tiltalte har operert med 25 ulike foretaksnavn for å få bedrifter til å betale fakturaer for tjenester som ikke var utført.

Ifølge tiltalen skal hovedmannen i saken ha utført bedragerier for nesten 25 millioner kroner og forsøkt å svindle til seg vel 13 millioner kroner. Svindelvirksomheten som tiltalen gjelder, ble utført i tidsrommet 1994 til 2000.

Spekulerte i navn

Ved for eksempel å kalle foretakene «Kommunenes informasjonstjeneste», «Kommunenes Næringsregister», «Fylkenes Opplysningskontor», «Tele- og Datasentralen», osv., mener Oslo tingrett at de domfelte bevisst valgte firmanavn som lett kan forveksles med offentlige etater, og som ga inndrivingen av fakturaene et skinn å være drevet i offentlig regi.

Et av vitnene forklarte i retten at hun, som innehaver av en privat barnehage, var opptatt av å ha et godt forhold til kommunen - den hun oppfattet som utsteder av fakturaene.

Over hele landet

Retten mener også at fakturaene ble gitt en form som spekulerte i at mottakerne kunne forveksle dem med regninger fra andre selskaper og organisasjoner.

Beløpene i fakturaene framstår ifølge retten ikke som tilfeldig valgt. Det er forholdsvis små beløp. Muligheten for å få inndrevet fakturaene uten kontroll var dermed større, og faren for anmeldelse mindre, enn ved større beløp. Fakturaene ble sendt over hele landet og hadde tekst som i mange tilfeller ga inntrykk av et etablert kundeforhold.

En rekke fakturamottakere går igjen i de fleste selskapene som ble brukt i svindelvirksomheten. De kan synes som om det ble operert med lister over «lettlurte» personer som sirkulerte mellom de ulike svindelselskapene.

Fakturaer til skole

Et av vitnene i rettssaken forklarte at hun mottok fakturaer fra ti av selskapene med tilhørende purringer og inkassovarsel. Nidelven skole mottok fakturaer fra åtte av selskapene med forskjellig beløp og med forskjellige kontonumre.

Hovedmannen i saken fikk fire års fengsel, en bot på fire millioner kroner og ble fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i fem år. Han har ifølge tiltalen vært med på alle de virksomhetene som tiltalen gjelder. Med unntak av en person er alle de dømte arbeidsledige og går på offentlig stønad.

Hovedforhandlingene i rettssaken varte i 41 dager, og det ble ført 74 vitner.