Hardangerviddas indrefilet til salgs

Når et av Norges fineste fjellområder nå legges ut for salg, frykter friluftsorganisasjoner at en viktig del av Hardangervidda blir forbeholdt velstående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Nå mener Den Norske Turistforening at staten må kjøpe eiendommen.

Den totalt 146.000 mål store eiendommen som nå legges ut for salg, regnes som selve indrefileten av Hardangervidda. Området har et av Norges beste områder for reinsdyrjakt og har i alt 14 byggverk som inkluderer sju fullutstyrte jakthytter.

Den er en del av Nasjonalparken, og deler av området er klassifisert som villmark.

- Det er uhyre sjelden at en så stor eiendom av nasjonal betydning kommer for salg på det private markedet. Dette er et av våre mest eksotiske, fineste og viktigste områder, sier fagsjef Torfinn Evensen i Den Norske Turistforening (DNT) til Dagbladet.

- Staten bør derfor sikre denne eiendommen for allmennheten, sier Evensen.

Holder en lav profil

Prospektet ble sendt ut i slutten av forrige uke. Selgerne vil ikke ha publisitet rundt salget.

NRP Corporate ved Truls Chr. Trøan, som har skrevet prospektet for eierne, har avgitt løfte til selgerne om å holde en lav profil.

 100 MILLIONER:  Er trolig summen du må komme med hvis du vil sikre deg villmarksperlen på Hardangervidda. Nå frykter friluftsorganisasjonen at almennretten trues i området. Foto: Odd Roar Lange
100 MILLIONER: Er trolig summen du må komme med hvis du vil sikre deg villmarksperlen på Hardangervidda. Nå frykter friluftsorganisasjonen at almennretten trues i området. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Eierne ønsker ikke publisitet, og jeg vil ikke oppgi hvor mange vi har valgt ut til å motta prospektet, sier Trøan til Dagbladet.

Hagen og Gjeldsten

TV 2 Nettavisen skrev i går at interesserte kjøpere må regne med å måtte punge ut med opp til 100 millioner kroner for den store eiendommen. Det tallet vil ikke Trøan bekrefte.

Rike personer med sans for jakt og fiske som John Fredriksen, Stein Erik Hagen og Bjørn Rune Gjelsten må regnes som aktuelle.

Den lave publisiteten har gjort at viktige friluftsorganisasjoner som Den Norske Turistforening og Friluftslivets fellesorganisasjon ikke har hørt om salget av eiendommen før Dagbladet gjør dem oppmerksomme på det. Sistnevnte forening vil se nærmere på saken med det første. - Vi er opptatt av at rettighetene til allmennheten ivaretas, sier generalsekretær Harald Tronvik i Friluftslivets fellesorganisasjon.

- Allemannsretten gjelder uansett, men ved at private aktører kjøper en så dyr eiendom, er det en viss risiko for at jakt- og fiskeressursene blir gjort mer eksklusive sier han.

Fjell og strand
- Det er en gryende tendens til at allmennheten blir priset ut av firmaer og kjøpesterke enkeltpersoner. Også derfor bør staten vurdere kjøp av eiendommen, for å sikre fortsatt god tilgjengelighet, sier Torfinn Evensen i DNT.

- Når regjeringen har inntatt en såpass aktiv beskytterrolle overfor strandsonen, bør den kjenne sin besøkelsestid også her, sier Evensen, og viser til kjøpet av Huk-eiendommen for 30 millioner kroner.

- Regjeringen får mer for pengene her, mener Evensen.