Hardangerviddas nye baron

Skipsreder kjøpte «indrefileten» for mindre enn en årslønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Folke Hermansen er interessert i natur og friluftsliv. I dag kjøpte den 60 år gamle skipsrederen, investoren og forretningsmannen fra Stavanger den såkalte «indrefileten» på Hardangervidda for 111 millioner kroner.

Eiendommen Vestre Vollene i Vinje kommune er på 146.000 dekar, og har skapt politisk strid med motsatte fortegn. De borgerlige ville at staten skulle kjøpe - ledelsen i Sosialistisk Venstreparti har ikke hatt spesielle innsigelser mot at den private eiendomsretten fortsatt skal få råde grunnnen.

Tidligere miljøvernminister Børge Brende (H) vil be regjeringen redegjøre for Stortinget hvorfor ikke staten har forsøkt å kjøpe eiendommen, slik de gamle regjeringskameratene i Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har bedt om.

Lederen av Stortingets Energi- og miljøkomite, Gunnar Kvassheim (V),  betegner det som en stor miljøpolitisk tabbe av regjeringen at den ikke har benyttet seg av muligheten til å kjøpe eiendommen.

I kveld er det ikke enighet  på statlig side OM staten har lagt inn et bud eller ikke. Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier til TV 2-nyhetene at Statsskog HADDE lagt inn et bud på 25 millioner kroner. Statsskog, som sorterer under Landbruksdepartementet, har en litt annen versjon.

-Statsskog har fullmakt til å handle på egen hånd for 30 millioner kroner uten å gå til eierne. Vår administrerende direktør Øistein Aagesen ringte for noen dager siden mekleren NRP og spurte hvordan et bud på 25 millioner eventuelt ville bli mottatt. Mekler snakket med selgeren, ringte tilbake til oss og sa at 25 millioner var for lite. Derfor har ikke Statsskog  gjort noe mer i sakens anledning. Det er ikke lagt inn noe skriftlig bud, så bud eller ikke får være en definisjon, sier informasjonssjef Bjørn Tore Hals i Statsskog til Dagbladet.no.

Stavangers rikeste mann 

Uansett konkurranse - Hermansen har råd til å gjøre opp for seg. Ifølge Kapital er han Norges 20. rikeste mann.

I fjor toppet Folke Hermansen suverent listen over innbyggere i Stavanger med høy nettoinntekt.

Han tjente netto 134,9 millioner kroner i 2004 og var også den siddisen som betalte klart  mest inntektsskatt: 39,7 millioner.

Hans daværende formue på 146,3 millioner rakk til en 5. plass.

Blant kjente rederier med Hermansen som storaksjonær, er Det Stavangerske Dampskipsselskab (DSD) og Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HDS).

Hermansen er også interessert i musikk - så interessert at han har skjenket 10 millioner kroner til nytt konserthus i byen.

Men ikke så interessert at han vil ha uanmeldte konserter utenfor kontorvinduet. I vinter ble den lavprofilerte rederen så forbannet at han gikk ned på gata for å stoppe musikere som øvde seg til by:Larm-festivalen - og uttalte seg til lokalpressen om retten til å få jobbe i fred.

Kjøpt for 4000 kronerEiendommen ble ifølge Varden kjøpt i 1904 for 4000 kroner av en kjøpmann fra Skien, og det er i hovedsak arvingene har eid området fram til i dag.

- Vi er fornøyd med å ha fått en kjøper som vil drive eiendommen slik den har vært drevet med fokus på at jakt- og fiskeressursene skal forvaltes på en god måte, sier styrelederen i det gamle eierselskapet I/S Laagefjeld, Nina Fossen, til Dagbladet. no.

Hun vil ikke opplyse hvor mange budgivere det har vært på eiendommen eller om det var høyeste bud som fikk tilslaget.

Ikke politisk press

- Har dere som selgere vært utsatt for politisk press i denne saken?

- Nei, det har vi ikke, sier selgernes representant Nina Fossen, som til daglig er kultursjef i Sigdal kommune.

Hun har ikke sikret seg spesielle rettigheter på Vestre Vollene i forbindelse, men regner med at det blir noen fisketurer dit i framtida også.

-For mye nøling, sier SV-ordfører

Kontrakten mellom kjøper og selger ble undertegnet i ettermiddag. Det som gjenststår før skipsreder Hermansen kan «flytte inn», er konsesjonsbehandling i Vinje kommune.

SV-ordfører Arne Vinje i Vinje kommer med avslepen kritikk av sine partifeller i den politiske ledelsen i Miljøverndepartentet.

-Det har vært for mye nøling i denne saken. Det kan skyldes manglende erfaringsgrunnlag til å håndtere slike uvanlige saker, sier Vinje til Dagbladet.no.

Han har notert et pluss i boka etter besøk i regjeringskontorene denne uka. -Den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet er enige om å fremme forslag til nye regler som kan sikre det offentlige kontroll med slike private eiendommer når de kommer på salg seinere, sier Vinje.  

Godt førsteinntrykk 

Ordøreren har et godt førsteinntrykk av sin nye "hyttenabo" inne på vidda.

-Jeg kjenenr han ikke personlig, men regner med at det er en skikkelig mann. Han ringte selv til rådmannen i dag for å fortelle at han hadde kjøpt eiendommen og at han ville søke om konsesjon. Vi skal møtes til uka, sier Vinje.

Konsesjonsbehandlingen vil i første rekke dreie seg om allmennhetens rett til jakt og fiske. Retten til fri ferdsel er sikret av andre lover enn konsesjonsloven. Reglene for Hardangervidda nasjonalpark begrenser bruken av fly og motoriserte kjøretøyer.

KJØPTE INDREFILETEN: Folke Hermansen betalte 111 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer